Ga naar de inhoud

Griekse deal: Beurzen blij, Atheners ruimen puin

UPDATE: Tienduizenden protesteerden overal in Griekenland tegen keiharde bezuinigingen Grieks kabinet … Op verschillende plekken liepen deze demonstraties uit de hand, politie beschoot betogers met traangas … Gebouwen werden in brand gestoken … 90 procent van de Grieken is het oneens met de koers van de huidige regering … Alleen de beurzen zijn blij…

4 min leestijd
Placeholder image

(Bron: joop.nl 12 februari)

{youtube}jBN_SJnavuE{/youtube}

Terwijl in de straten van Athene en door heel Griekenland protesten uit de hand liepen, stemde het Griekse parlement zondagavond laat in met een ingrijpend pakket aan bezuinigingen. 199 van de 300 parlementsleden stemden in met een extra bezuiniging van 3,3 miljard euro op de begroting van 2012. Dat meldt de Arabische nieuwszender Al Arabiya.

Update 12.00 uur

De instemming van het Griekse kabinet met nieuwe bezuinigingsplannen voelt de ochtend er na als een kater. Schoonmakers en vuilnismannen ruimden maandagochtend het puin op het Syntagma-plein in Athena.

Bij de rellen die gisteravond uitbraken raakten 120 mensen gewond, onder wie 68 politieagenten. Minstens 45 gebouwen waaronder een restaureerde bioscoop zijn in brand gestoken. Winkels en cafés liepen ook schade op. Hun ramen werden ingegooid en veel winkels werden geplunderd.

Voor de Griekse premier Papademos komen de rellen niet als een verrassing.

“De volledige, tijdige en effectieve implementatie van het bezuinigingsprogramma zal niet makkelijk zijn. We zijn ons er volledig van bewust dat het economische programma betekent dat het Griekse volk op korte termijn offers zal moeten brengen.”

De Grieken zijn woedend. In de nieuwe plannen is onder andere afgesproken dat het minimumloon naar beneden gaat en ook zal er gesneden worden in de pensioenuitgaven. Uit een onlangs uitgevoerde opiniepeiling bleek dat 90 procent van de bevolking het niet eens is met de koers van de regeringspartijen. De 43 leden van de coalitiepartijen die tegen de nieuwe plannen stemden, zijn onmiddellijk uit de eigen partij gezet.

Terwijl de Griekse bevolking letterlijk om zich heen slaat, reageren de beurzen optimistisch. Overal ter wereld van Hong Kong tot Frankfurt en van Japan tot Amsterdam zijn de beurzen fors om hoog gegaan.

Volkskrant: Denk niet dat de rust in Griekenland nu is weergekeerd
Update 00.00
Al Arabiya schrijft dat tijdens de stemming rellen aan de gang waren. Niet alleen in de hoofdstad Athene, maar ook op populaire toeristische bestemmingen als Kreta en Corfoe.

In Athene waren honderdduizend mensen de straat op gegaan. Betogingen tegen de bezuinigingsplannen liepen volledig uit de hand. Volgens Al Arabiya gingen verschillende panden in vlammen op, waaronder historische bioscopen, cafés en winkels.

Vlak voor de stemming deed premier Papademos nog een laatste beroep op de parlementariërs om het bezuinigingsplan aan te nemen. Een afwijzing zou volgens de premier een ramp zijn voor het land. “De hele staat moet opnieuw opgericht worden.”

Eerder
Het Griekse parlement debatteerde zondag de hele dag over de bezuinigingen die door de EU van het land worden geëist in ruil voor financiële hulp. Bij de stemming, die zoals verwacht rond middernacht werd gehouden, moest een meerderheid akkoord zijn, anders krijgt Griekenland geen nieuwe lening van 130 miljard euro, zo meldt de NOS.

Het Griekse kabinet tekende vrijdag voor een pakket aan bezuinigingen, waaronder een korting van 3,3 miljard euro op lonen, pensioenen en banen. Een aantal leden van de regering Papademos haakte hier al af.

Toch zal het bezuinigingspakket waarschijnlijk wel worden aangenomen, meldt de NOS, ook al is een aantal parlementariërs tegen. Volgens premier Papademos zou een ‘nee’ tegen de bezuinigingen catastrofale gevolgen hebben. NRC meldt dat de bezuinigingen weliswaar een voorwaarde zijn voor de miljarden steun van de EU en het IMF, maar geen garantie. Binnen de EU vinden verschillende politici dat er wellicht meer besparingen nodig zijn in Griekenland. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft twijfels of deze deal wel ver genoeg gaat, aldus NRC. Onder de bevolking is de weerstand tegen de rigoureuze maatregelen groot. De straten van Athene liepen zondag weer vol met demonstranten. Een record aantal mensen verzamelde zich voor het parlementsgebouw. Net als vorige week, toen er een 48-uursstaking was, gebruikt de politie traangas om de tienduizenden betogers in toom te houden.

NOS: Grieken bespreken bezuinigingen

NRC: Politie Athene zet traangas in tegen tienduizenden betogers

Video: WSJ/Al Jazeera

——————-

Aanvulling: fotoreeks Zeit

Uitzending Democracy Now

Alfred Kleinknegt in Trouw: Grieken het Best af zonder Euro