Ga naar de inhoud

Grieks parlement stemt nipt voor nieuwe bezuinigingen

Onder begeleiding van de inmiddels gebruikelijke hevige protesten buiten, in de stromende regen, stemde het Griekse parlement over een nieuwe ronde hevige bezuinigingen. Die moesten aangenomen worden om voortzetting van het EU-steunpakket te verkrijgen. Anders zou de schatkist op 16 november leeg zijn. De vereiste ‘eenvoudige meerderheid’ werd maar nipt gehaald.

2 min leestijd
ate0711

Een deel van de parlementsleden van de progressieve partijen in de regeringsfractie stemde tegen het nieuwe bezuinigingspakket (en werd onmiddellijk uit de partij gegooid). De stemming werd met de kleinst mogelijke meerderheid gewonnen door de regeringspartijen. Ook personeel van het parement was trouwens in staking! (Opmerkelijk: ook in Brussel is personeel bij de EU in staking gegaan:)

 

Tenminste 80.000 mensen probeerden buiten op het Syntagma-plein te demonstreren tijdens de stemming, maar werd zwaar belaagd door oproerpolitie. Die zette naast het gebruikelijke traangas voor het eerst waterkanonnen in, die onder meer gebruikt werden om de steeds sterker wordende molotovcoctails die naar de politie geslingerd worden, te doven. Parlementsleden van Syriza, de grootste linkse oppositiepartij, hebben een spandoek op het parlement gehangen (met de tekst “Jullie vernielen het land, vertrek”(voor hun collega’s binnen) en liepen met een ander spandoek (met tekst “jullie zijn in de uitverkoop gedaan, het zijn moordenaars”) naar buiten om zich bij de demonstranten te voegen. (filmpje)

 

De algemene staking gaat ondertussen gewoon door. Op zondag wordt gestemd over de staatsbegroting voor 2013.

 

Enkele mainstream berichten over de gebeurtenissen gisteren:

 

CBC

 

France 24

 

RT

 

Een kort filmpje van het duel tussen waterkanon en mighty molotov’s:  {youtube}tVwpkRQANoU{/youtube}

 

————————-

Aanvulling

 

Check de gebeurtenissen ondertussen in Heraklion op Kreta. Volgens dit blog was daar woensdagavond een demonstratie van zo’n 10.000 mensen met na afloop een grote algemene vergadering. Daar werd besloten om de volgende dag effectieve blokkades te gaan uitvoeren van vestigingen van de belastingdienst en de Griekse Nationale Bank. De haven-vakbond kondigde een staking af, zodat de arbeiders aan de blokkades zouden kunnen deelnemen. De bezetting van het bestuursgebouw van de locale overheid duurt ondertussen voort, en de rest van Griekenland werd opgeroepen het voorbeeld van Heraklion te volgen…

 

Filmverslag van 7 november: Nearing the Edge

 

{vimeo}53078812{/vimeo}