Ga naar de inhoud

Griekenland/Spanje: Nieuwe massamobilisaties op 15/19 juni

De massale volksvergadering op Syntagmaplein in Athene roept op voor een blokkade van het Parlement op 15 juni, de dag waarop wordt gestemd op de IMF overeenkomst. In Spanje is opgeroepen om op 19 juni massaal pleinen te gaan bezetten en te demonstreren. Hierbij de oproepen en links naar meer informatie. Maar ook links naar aanzwellende kritiek op de vage en volgens sommigen depolitiserende inhoud van de oproepen.

6 min leestijd
kaartathene

 

Griekenland: 15 juni

De massale volksvergadering op Syntagmaplein in Athene roept op voor een blokkade van het Parlement op 15 juni, de dag waarop wordt gestemd op de IMF overeenkomst.

(van de website van de kritische studenten Utrecht)

Op 11 juni werd deze beslissing genomen op het Atheense plein dat al weken wordt bezet door tienduizenden boze Grieken. Met deze blokkade willen ze de overeenkomst van de Griekse regering en de “Troika” (IMF, ECB en EU) tegenhouden. Als deze overeenkomst wordt doorgevoerd zullen de belastingen door het dak schieten, lonen en pensioenen sterk dalen, en zullen er rond de 100.000 ambtenaren worden ontslagen in de komende jaren.

Deze oproep is een van de belangrijkste prestaties van de Syntagma volksvergadering tot dus ver. 15 juni zou dan ook een historische dag kunnen worden voor Griekenland en een kan kunnen bieden om het neoliberale offensief te blokkeren.

Twee teksten (in het Nederlands) van de volksvergadering op Syntagma plein, Athene (GIO) en een uitgebreid verslag van de situatie in Griekenland en de reactie in Nederland op de blog van Peter Storm.

Lees hier meer up-to-date informatie in het Engels over de Griekse opstanden ook hier artikelen over de volksvergadering in Griekenland.

De Oproep:

24 hours in the streets!

We give our own RESPONSE to the MIDTERM AGREEMENT

June 15th, we encircle Parliament

Now that the government is trying to vote in the mid-term agreement, we encircle Parliament, we gather and we stay at Syntagma.

All together, we continue and strengthen the mobilisations that began on May 25th. Our first stop is the General Strike of June 15th. We won’t stop until they withdraw it.

We support by all means the General Strike and we demonstrate peacefully. On June 15th, we do not work  and we do not consume. We coordinate with all citizens who want to express their disagreement to the mid-term agreement, with the strikers and their unions, with the popular assemblies, with mobilisations and occupations across the country. We call artists to support the mobilisation, to take to the streets with us and to give it their own touch. We will have three big meeting points:

Everyone on Wednesday June 15th, at 7 am:

1. In front of Parliament

2. At the metro stop Euagelismos

3. At the Panathenaic Stadium (on Vasileos Konstantinou Avenue)

Until June 15th we will be going all over Athens to make sure that the call of the Popular Assembly of Syntagma is spread everywhere. We give a meeting of struggle for the day of the voting in of the Mid-term agreement.

Let’s make our own voice heard loudly:

THE MID-TERM AGREEMENT

SHALL NOT PASS

Popular Assembly of Syntagma Square

June 11th, 2011

 

———————-

    

Ondertussen in Spanje (van voorwie.eu)

19junitakethesquare

Dit is een oproep van activisten van Take The Square om op 19 juni overal ter wereld pleinen te bezetten om samen een nieuwe wereld vorm te geven, waarbij mens en natuur voorgaan op de economie.

“Mensen overal ter wereld, Bezet de straten en pleinen!”

“Oproep voor wereldaktiedag 19 juni (in 14 talen) Wij zijn furieus, anoniem en stemloos. Wij zijn aanwezig, stil maar alert, we obeserveren. We staren niet naar degenen die de macht in handen hebben, maar wachten het juiste moment af om ons met elkaar te verenigen.   We worden door geen enkele politieke partij, vereniging of vakbond vertegenwoordigd. En we willen dat ook niet. Want ieder van ons steeds spreekt alleen voor zich- of haarzelf. Samen willen we een wereld ontwerpen en vormen waar mens en natuur op de eerste plaats komen, voor economische belangen. We willen de best mogelijke wereld ontwerpen en opbouwen. Samen kunnen en zullen we dat doen. Zonder angst. De eerste vonken vlogen in de Arabische lande, waar duizenden mensen straten en pleinen in bezit namen. Zo herinnerden ze hun regeringen waar de echte macht ligt. De IJslanders volgden door op straat hun mening te geven en daar hun toekomst te bepalen. En niet lang daarna bezetten de Spanjaarden pleinen in hun buurten, dorpen en steden. Nu verspreidt de vlam zich snel naar Frankrijk, Griekenland, Portugal, Italië en Turkije. En de schreeuw van de vreedzame demonstranten echoën in Amerika en Azië waar nieuwe bewegingen opkomen. Alleen een wereldwijde revolutie kan de wereldwijde problemen het hoofd bieden. De tijd is gekomen voor vrouwen en mannen om de publieke ruimtes op straat weer terug te nemen voor het debat en om samen een nieuwe toekomst op te bouwen.

Dit is een oproep voor de #Globalrevolution op 19 juni. We roepen mensen overal ter wereld op om vreedzaam openbare pleinen te bezetten. En om ruimte te scheppen voor debat, vergadering en reflectie. Het is onze plicht om de openbare arena weer op te eisen en om samen het soort wereld te smeden waarin we willen leven. People of the World, rise up!!! Take the square!!! Take the streets!!! #Globalrevolution” Hier is de oproep te lezen in andere talen: http://takethesquare.net/

(kaart van acties: http://www.thetechnoant.info/19j/) website:http://www.democraciarealya.es/

————–

Kritiek

Ondertussen zwelt ook de kritiek aan op de veelal vage en anonieme taal van de ‘pleinbijeenkomsten’. kritisch geluiden in Griekenland wijzen erop dat er vooral wordt opgeroepen tot passiviteit, dat de vergaderingen op het plein voornamelijk gaan over hoe te vergaderen op het plein, en dat er op slinkse manier afstand wordt genomen van de traditie van direkte aktie. Enkele stukken met dergelijke stellingnames zijn in het Duits te volgen op een van de twee Duitse indymedia’s:

Een stuk vindt het problematisch dat er principiele geweldloosheid opgelegd wordt (Zie hier de Engelse versie)

Deze tekst is een (naar het Duits vertaalde) zelfkritische evaluatie van de gebeurtenissen in Madrid rond het Sol-plein

In de reacties wordt verwezen naar een ander Engelstalig chronologisch overzicht, waarin ook wat noten gekraakt worden (“Democracia Real Ya did an excellent job of formulating a mediocre politics defined by its populism, victimism, reformism, and moralism”)

————

Uitvoerig verslag algemene staking 15 juni Griekenland

Op de website contra info (dat linksradicale berichten vertaalt) is een uitvoerige tijdslijn met plaatjes/vido’s verschenen van de gebeurtenissen in Griekenland op 15 juni

Hier de Engelse:

En de Duitse (= uitgebreider):

Zie ook:  http://www.occupiedlondon.org/blog/

Zie ook: BBC: Greek State Starting to Lose Grip on Functions of State

athen1