Ga naar de inhoud

Griekenland komt met door de EU geëist voorstel

Breaking, zou dat heten bij uw reguliere media. Griekenland komt met door de EU gewenst aanbod, waar ze zondag over gaan oordelen: verhoging btw en aanpakken pensioenen in ruil voor nieuwe ‘steun’ om de banken open te houden…

3 min leestijd

Zie oa hier en bij the Guardian

Commentaar van onze vrienden van Workers Solidarity Movement uit Ierland:

De nieuwe Griekse minister van Financiën heeft getweet dat “Griekenland’s hervormingsvoorstel is gestuurd naar de Instellingen (lees: de Trojka) en Dijsselbloem van de Eurogroep”, ruim voor de deadline van middernacht. Als de berichten in de media geloofd mogen worden lijkt het erop dat de regering Syriza aanbiedt om nieuwe massale bezuinigingen in te stellen ter waarde van 13 miljard Euro in ruil voor wat schuldenverlichting en nog eens 50 miljard steun.

Volgens The Guardian “hebben Griekse onderhandelaars waarschijnlijk aanvaard dat de BTW verhoogd wordt en regels worden ingesteld tegen vervroegde pensionering als prijs voor de overeenkomst”. Als dit inderdaad de voorwaarden zijn zullen degenen die dachten dat Syriza kon bevestigen dat electorale politiek wat echte verandering kon afdwingen teleurgesteld zijn.

Ondanks dat ze een indrukwekkende 61% van de stemmers in het referendum achter zich kregen, bleek dat de EU-instellingen en individuele EU-leiders niet het gevoel hadden dat ze serieus aandacht zouden moeten besteden aan het hooghouden van enige illusie over democratie. De niet zo zichtbare dictatuur van de markt was hun eerst en inderdaad enige prioriteit.

En dat is geen triviale dictatuur, hoewel dat natuurlijk niet is wat de media bericht hebben; de kranten stonden vol verhalen over de dreigende tekorten aan medicijnen en voedsel in Griekenland. We hebben kunnen zien hoe de dreiging met honger als wapen van massaal terrorisme in Europa benut wordt door dezelfde politici die roepen om opgefrist te worden als een demonstrant ook maar wat roept naar de auto waar ze in zitten. Ze hadden er geen probleem mee om beleid door te voeren dat diabetici hun insuline zou onthouden, maar raken helemaal van de kaart door een waterballon.

Het ergste is nog dat de concessies die aangeboden worden misschien wel afgewezen worden omdat ze niet ver genoeg gaan. We zullen dat pas weten na de Eurotop van komende zondag maar het is nu al duidelijk dat er een blok is dat een harde publieke afstraffing van Syriza belangrijker acht dan een stapje opzij te doen om een overeenstemming met Griekenland te bereiken die Griekenland in de Eurozone houdt. Delen van de rechtse media plaveien al de weg voor een afwijzing door te suggereren dat de schuldenverlichting een nederlaag voor Duitsland zou betekenen.

En dus komen we nu misschien wel aan het einde van het toneelstuk op het grote podium. De vraag is nu hoe de sociale bewegingen in Griekenland zullen reageren op zowel het voorstel als op de opgelegde bezuinigingen die daaruit voort zullen komen. En welke opstelling zullen degenen elders in Europa innemen die solidair waren met een strijd die door Syriza werd gedomineerd, als de strijd een stuk chaotischer wordt in de straten, gemeenschappen en arbeidsplaatsen.

Eerdere bijdrage vandaag over ideeen voor solidariteit in de strijd vind je hier.