Ga naar de inhoud

Griekenland: Europese relpolitie in aantocht?

Een uitspraak van een politiewoordvoerder in Griekenland heeft de blogs in beweging gebracht. In een poging zich op TV te verweren tegen kritiek op zijn politie-optreden (waarbij een 87-jarige veteraan van het verzet tegen de nazi-bezetting hevig aangepakt werd) vroeg hij hardop af of ze dan liever door de Europese Politiemacht geslagen zouden worden. (Onderstaande informatie is een vertaling van een bericht van occupied london, die verder weinig details vermeldt over de bronnen)

3 min leestijd
griekenlandhond

 

Het TV-optreden van de politiewoordvoerder vond plaats op 9 maart, vier dagen nadat ze een demonstratie onder het traangas hadden gezet, waarbij de 87-jarige Manolis Glezos van dichtbij midden in het gezicht werd geraakt en bewusteloos afgevoerd werd. Glezos probeerde even daarvoor de gewelddadige arrestatie van een demonstrant te voorkomen (zie foto’s). Glezos is in Griekenland beroemd omdat hij bijna 70 jaar geleden – toen de nazi’s Griekenland bezet hadden – in Athene op de Akropolis was geklommen om daar de nazi-vlag weg te halen en te vervangen door de Griekse. Hij werd gearresteerd en gemarteld.

In een poging het politie-optreden te verdedigen, verklaarde de politiewoordvoerder dat “als de lokale politie in hun taak falen, de EU en de Griekse regering klaar staan om een 7000 man sterke Europese politiemacht in te zetten om neer te slaan wat lijkt op een opzwellende opstand”. “Stel je je dat voor!” voegde hij eraan toe, “hoe zou het voelen om door een buitenlandse politieagent in elkaar geslagen te worden in de straten van Athene?” De commentator van occupied London vindt dat een goeie grap en vraagt zich af of die dan harder of zachter slaan. Maar verder wordt ingegaan op de realiteitswaarde van de uitspraak. Er bestaat immers inmiddels zoiets als een Europese Gendarmerie ( European Gendarmerie Force, EGF) die opgezet is door een aantal kernlanden van de EU (waaronder Nederland, zie verdragstekst bij Statewatch (pdf)) Andere EU-landen die niet bij de oprichting betrokken zijn, kunnen volgens het verdrag bijstand van die politie-instelling aanvragen. De Griekse regering zou tot dusver geweigerd hebben om uitleg te geven aan het parlement.

Vandaag, 11 maart is weer tot een algemene staking opgeroepen in Griekenland, als protest tegen de voorgenomen bezuinigingsplannen. Occupied London merkt verder op dat algemene stakingen in Griekenland weliswaar vaker voorkomen dan in de meeste andere landen, zo’n een of twee keer per jaar, maar dat het toch ook niet normaal is dat ze meerdere keren per maand plaatsvinden, zoals nu. Dit is nu al de derde in een paar weken tijd. Panepistimiou Avenue, waar meestal demonstraties doorheen gaan, is al een week afgesloten door stakers van Olympic Air. Op 10 maart gaf de procureur generaal opdracht om de menigte van zo’n 2000 mensen die de straat bezet hield, weg te jagen.

De officiële drukkerij van het land (waar nieuwe wetten afgedrukt moeten worden voordat ze legaal worden) is momenteel bezet door het personeel. Het hoofdkantoor van rekenkamer, waar ze ironisch genoeg de uitvoering van het bezuinigsingsplan moeten controleren, is ook al bezet. In de kleine stad Komotini hebben arbeiders van een bedrijf dat failliet dreigt te gaan twee banken in de stad bezet, en zo zijn er in het hele land acties, rellen en demonstraties.

Zie voor een regelmatige update van de gebeurtenissen in Griekenland: occupied london

Over achtergronden Griekse toestanden: Grieks Kapitalisme, een Tragedie in Meerdere Delen.
en: Griekenland en IJsland voor de Haaien?

Officiële website Eurogendarmerie:
Kritische website over Europese veiligheidsapparaat.