Ga naar de inhoud

Griekenland en de bosbranden in Attica: verklaring van ANTARSYA

Bosbranden hebben tientallen doden in Griekenland veroorzaakt in de ergste branden sinds meer dan een decennium. Hier vertalen we een verklaring van ANTARSYA (het Front of the Greek Anticapitalist Left) waarin wordt opgeroepen middelen te gebruiken voor verdediging tegen branden en overstromingen, en te stoppen met terugbetalingen van schulden en militaire uitgaven.

3 min leestijd

De ‘asymmetrische dreiging’ [*1] voor de mens en het milieu is de kapitalistische ontwikkeling – zoals blijkt uit rampzalige branden

Compensatie van slachtoffers en bescherming van de getroffen gebieden tegen de belangen van brandstichters

(Door: rs21, Bron: rs21.org.uk)

De enige “asymmetrische dreiging” die verantwoordelijk is voor de verwoestende branden in Oost-Attica, Corinthië en Fthiotida, Chania, Evros is de destructieve ontwikkeling ten gunste van speculatie van kapitalisatie. Winsten komen voor mensen en de natuurlijke omgeving.

De samenleving werd getroffen door de gevolgen van catastrofale branden met minimale hulp van het staatsapparaat; de brandweer is gedesintegreerd en heeft te weinig middelen terwijl het personeel heldhaftige inspanningen levert, de bosdienst is ontbonden en er is een gebrek aan preventieve maatregelen geweest. Slechts een paar maanden geleden werd een ander gebied in Attica getroffen door verwoestende overstromingen waardoor tientallen doden vielen.

Het land staat op de tweede plaats in de militaire uitgaven van de NAVO-leden, maar heeft niet de basisinfrastructuur om de branden en overstromingen veroorzaakt door de straffeloosheid van de aannemers aan te pakken. De SYRIZA-ANEL-regering en de regionale autoriteiten van Attica verbergen zich achter saaie woorden over de ernst van het weer. Ze volgden dezelfde tactiek die tientallen jaren lang werd gevolgd door de vorige regeringen van Nea Dimokratia en PASOK, die de belangen van brandstichters onaangeroerd lieten om te speculeren met vernietiging. Ze stelden geen enkele straf op de speculatie van de grond, de blokkering van de natuurlijke waterstromen, de vernietiging van de kustlijn – wat allemaal leidde tot tientallen mensen die geen gemakkelijke vluchtroute meer hadden, met de bekende tragische gevolgen.

ANTARSYA betuigt medeleven met de familieleden van de slachtoffers en zijn solidariteit met degenen die tragische momenten hebben meegemaakt, die zijn getroffen door de verwoestende branden. Het roept op tot mobilisatie van de volksbeweging om de regio te ondersteunen in een poging om de ramp met solidariteit te boven te komen.

Er zijn dringende maatregelen nodig:

  • Om alle slachtoffers van de ramp onmiddellijk en volledig te compenseren om hen in staat te stellen zich te beschermen tegen de verschillende belangen die het gebied en hun eigendommen belagen.
  • Ter voorkoming van landgebruik in verbrande gebieden, bescherming van het gebied tegen belangen van bedrijven en bouwondernemers.
  • Om de brandbestrijding te reorganiseren. Massale rekrutering voor de brandweer. Vernieuwing van uitrusting, met name voertuigen. Reorganisatie van de Bos Dienst.
  • Neem onmiddellijk maatregelen ter bescherming tegen overstromingen om te voorkomen dat nieuwe slachtoffers in de winter vallen door overstromingen.
  • Uitgaven voor brandbestrijding en sociale behoeften, niet voor nare openbare overschotten en het leger – kwijtschelding van de overheidsschuld!

Het vergt daadkracht en strijd om tegen het beleid in te gaan dat middelen voor sociale behoeften, zoals brandbestrijding, weghaalt om de overheidsschuld terug te betalen, de memorandaverplichtingen te vervullen, de bloedige openbare overschotten te financieren, en legeruitgaven en de NAVO te financieren.

[*] “Asymmetrische dreiging” is een uitdrukking die alleen wordt gebruikt onder ernstige militaire omstandigheden en geeft aan dat de verdedigingsmechanismen van de staat zeer alert moeten zijn. Premier Alexis Tsipras gebruikte de zin op 24 juli in verband met de branden.
———–
Naschrift globalinfo: het is opvallend dat de verklaring met geen woord rept over klimaatverandering en de rol die dat heeft in het verdrogen en verwarmen van delen van de aarde die vroeger veel koeler en natter ware. Grote bosbranden vinden momenteel overal op de wereld plaats, zelfs binnen de poolcirkel in Scandinavië (zie hier)

Zie ook: Behind Greece’s Deadly Fires van Yannis Varoufakis