Ga naar de inhoud

Gratis bier, eh zeep, van Viome

Jaren geleden kochten we, samen met een gelegenheidsgroep Grieken, zeep van de arbeiders van Viome uit Tessaloniki, Griekenland

1 min leestijd

Dat was, en is, een heldhaftig door de eigen arbeiders bezette fabriek in Griekenland. Tijdens de eurocrisis werden ze ontslagen, en hebben ze hun eigen fabriek bezet en zijn zeep gaan maken.

We zijn toen ook in Nederland hun zeep gaan (door) gaan verkopen. Uit solidariteit, en ook omdat de arbeiders in Griekenland solidair waren met alle linkse campagnes tegen de crisis die toentertijd in Griekenland woedden. Ondertussen dreigden ze voortdurend ontruimd te worden, of van de elektriciteit afgesneden, en andere pesterijen van staat en kapitaal. Het was de Nederlandse sociaaldemocraat Dijsselbloem die toen de eurogroep in de EU leidde en de Grieken uitschold voor luie honden, remember?

De laatste keer dat we bestelden, hebben we veel te veel ineens besteld (of te weinig verkocht… we bleken geen geboren kruideniers te zijn). We hadden vooruit betaald… Dus staan er nu nog tien dozen vol afwaszeep, handzeep, glasreiniger en allesreiniger te verstoffen waar we van af moeten.

Gratis af te halen. (donaties mogen natuurlijk). Desnoods kom ik het langsbrengen. Weg met die zeep, leve viome! (contact: info@globalinfo.nl)

(Zie over de strijd van viome deze video

Dit Engelstalige stuk

en hun website (engels)

Eerdere stukken over viome op globalinfo