Ga naar de inhoud

Golf van opstand in Honduras aan vooravond terugkeer Zelaya

In het kader van de verwachte poging tot de terugkeer van de legitieme president van het land, die voor vandaag aangekondigd werd, zijn in heel Honduras acties en demonstraties in omvang en intensiteit toegenomen.

3 min leestijd
Placeholder image

(zie over achtergrond en eerdere berichtgeving oa. hier en hier)

De overkoepelende organisatie van ‘het Nationaal Front tegen de coup’ maakt in haar jongste verklaring bekend dat:
Om 8 uur vanochtend het politiebureau van Durazno ‘overgenomen is’ dat aan de ingang van de hoofdstad ligt, en ook de toegang naar de Panamericana snelweg controleert.
Verder zijn er op veel plekken de snelweg bezet (There are highway takeovers in Choloma at the bridge towards Puerto Cortes; as well as at the exit Conejo en Comayagua and La Paz) en demonstraties in verschillende delen van het land (waaronder Progreso, Cofradía, Santa Bárbara, Colon, Islas de la Bahía).

Ook zijn veel regeringsgebouwen bezet: Social Security, the National Agrarian Institute INA, the Institiute of Professional Development INFOPH, Civil Aeronautics, the National Infancy Program PANI, the National Electrical Energy Corporation ENEE, the Francisco Morazán National Pedagogical University, the Telecommunications Corporation for which the Taxi Association has joined, naast vele scholen.

Er zouden grote groepen mensen aan het bewegen zijn in het zuiden van het land, richting de grenzen van het land met El Salvador en Nicaragua. In dat gebied is het leger echter ook geconcentreerd, onder andere met tanks. Bovendien, zo beweert dezelfde verklaring, hebben militairen verschillende instellingen aangevallen zoals het kantoor van de arbeiders bij telefoonmaatschappij Hondutel. Ziekenhuizen zouden in toenemend mate gemilitariseerd worden.

Sinds de militairen en big business op 28 juni de macht in handen namen en de president in zijn pyjama het land uitgooiden, hebben ze geweigerd in te gaan op bemiddelingspogingen van buurlanden (die de coup unaniem verwerpen, met uitzondering van Panama, dat sinds de invasie van 1999 volledig aan de hand van de VS danst). De afgezette president Zelaya, die eerder een vergeefse poging deed om per vliegtuig terug te keren, heeft aangekondigd nu over land te proberen terug te keren. In het land zelf hebben honderdduizenden mensen gedemonstreerd om zijn terugkeer te eisen, ondanks zware repressie van de kant van militairen en politie.

Zelaya is nu naar Esteli in Nicaragua gereisd, zo’n 40 kilometer van de grens met Honduras. (bericht bbc) hij heeft aangekondigd morgen, zaterdag, aan zijn terugtocht te zullen beginnen.

De internationale bond van transportarbeider (ITF) heeft opgeroepen tot een boycot van alle schepen die onder Hondurese vlag varen, zo lang de democratie in het land niet hersteld is. Ook de Amerikaanse bond van dokwerkers heeft de oproep overgenomen en weigert Hondurese schepen te laden of te lossen.

Het Hondurese zakenmannenbewind en het militaire en politionele apparaat heeft al laten zien dat ze niet aarzelen om hard op te treden. Tijdens de solidariteitsdemonstraties bij de poging tot terugkeer via het vliegveld (waar zo’n 200.000 mensen naartoe waren getrokken om de legitieme regering te verwelkomen) werden tenminste drie mensen doodgeschoten en raakten velen gewond door kogels en traangasgranaten. De kans op zware repressie komende uren is dan ook groot, en acties van internationale solidariteit zijn hard nodig. Of zoals de Hondurese verklaring tegen de coup concludeert: Everybody out to defeat the coup-makers!
They are afraid of us because we are NOT afraid!