Ga naar de inhoud

Goeie bank geopend in Malaga

In Malaga, in de wijk la Palmilla is de eerste vestiging geopend van ‘Er Banco Güeno’ (iets als: ‘nen goeien bank’, een variant op de ‘slechte’ wiens schulden door de Spaanse regering overgenomen zijn waardoor een groot deel van de economische ellende veroorzaakt werd). De ‘bank’ werd geopend in een leegstaand kantoor van de (hele slechte) bank Unicaja.

2 min leestijd
banco_gueno1

 

Buurtbewoners kraakten het gebouw samen met lokale ‘indignados’ en hypotheekslachtoffers en openden er een inmiddels drukbezochte gaarkeuken in. Of zoals ze zelf zeggen: “op de ruïnes van de slechte bank bouwen we onze goeie”.

 

Filmpje

{youtube}2guxzmJWySA{/youtube}

 

Deelnemers aan de actie leggen uit dat er “duizenden gezinnen in de stad zijn die honger lijden en uit hun huis gegooid worden. Het enige antwoord daarop is dit soort ruimtes te veroveren om solidair en in zelfbeheer samen te werken en te overleven en alternatieven te ontwikkelen”

 

Het gebouw stond zeven jaar leeg. De pinautomaat zit nog in de muur van het gebouw op de hoek, maar is al een tijd leeg en buiten werking.

 

De bank heeft ook een weblog : http://erbancogueno.blogspot.com.es/

Zie meer over deze actie bij El Ventano

Lokale pers bericht er zo over

 

Achtergrond Spaanse banken-crisis: Als geen ander land in Europa is vooral de bouwsector in Spanje ingestort, en daarmee de banken die hypotheken verstrekten. Er is in 2010 zelfs een speciale noodbank opgezet, Bankia, om de zeven hypotheekbanken op te kopen die anders om zouden vallen. Dit gedrocht wordt met massale injecties staatsgeld op de been gehouden Ondertussen worden mensen massaal uit huis gezet omdat ze hun hypotheek niet meer kunnen betalen.

 

Solidaire activisten en buurtbewoners proberen vaak ontruimingen te voorkomen, maar velen gaan desondanks door. In november wierp een 53-jarige vrouw zich uit het raam in Baskenland toen ze ontruimd zou gaan worden, en overleed.

Dat bracht een schok teweeg, waarna vele politici vrome woorden prevelden, maar sindsdien zijn er alweer nieuwe ontruimingen (en zelfmoorden) geweest (er is inmiddels een hele lijst ‘ontruimingszelfmoorden’)

 

Nieuwste schandaal in deze categorie is dat een bank nu geprobeerd heeft een alleenstaande moeder met twee kinderen het huis uit te gooien zonder rechterlijke uitspraak. Het betreft de bank Banesto, op Palma de Mallorca. Medewerkers van de bank waren van plan het betreffende huis te betreden en het slot te vervangen, maar gelukkig was de bewoonster thuis en stopten ze die alleen een (volstrek ongeldig) ‘bevel’ in de hand om de sleutels in te leveren en de bezittingen uit huis te halen. Volgens de organisatie van ‘slachtoffers van hypotheken’ in Palma de Mallorca is dit al het tweede geval op het eiland.

(bron)