Ga naar de inhoud

Gezocht: Flexwerkers m/v

Een voorstel voor een flexparade in de demonstratie van 2 oktober.

3 min leestijd
Placeholder image

Komende zaterdag 2 oktober gaan tienduizenden de straat op om te demonstreren tegen deze regering. Zij zijn terecht boos dat er wordt gekort op hun lonen, op hun (pre-)pensioenen en sociale zekerheid. Maar hoe zit het met al die mensen wiens arbeidsomstandigheden niet eens ter sprake komen -flexwerkers, zwartwerkers en migranten?

Wij zijn krantenbezorgers, nachtportiers, postsorteerders en winkelmedewerkers.

Wij richten deze oproep aan afwassers, telemarketeers, serveersters en koks; sexwerkers, freelancers, vakkenvullers, decorbouwers en orderpickers…
Steeds meer van ons bevinden zich in \’geflexte\’ relaties; in onzeker, tijdelijk of onregelmatig werk. De meesten van ons hebben nog nooit nagedacht over ons prepensioen, maar dat is omdat we op zoveel andere manieren genaaid worden.

Oké, flexibel werk heeft zijn voordelen… soms gaan baantjes gauw vervelen, en heb je de vrijheid weer iets anders te zoeken. Maar elke dag afwachten of je wel kan werken; het uitzendbureau of je baas die je elk moment bij het oud vuil kunnen zetten; niet betaald worden als je ziek bent, onmogelijke werktijden… Flexwerkers zijn niet minder afhankelijk van hun werk dan anderen. De grootste banengroei in Nederland is in geflexte omstandigheden. De groep die op permanente basis tijdelijke werk heeft neemt hand over hand toe.

Willen we echt onze levens slijten in zulke baantjes? In callcenters, supermarkten of de catering, dag na dag reclamefolders bezorgen of kantoren schoonmaken tot je rugpijn hebt? Is dit rechtse kabinet – dat uitkeringen voor jongeren wil afschaffen – het probleem, of is het deze economie van eindeloos werk? Wij eisen de vrijheid om minder en flexibel te werken, maar met dezelfde sociale rechten als full-time werkers.

Om al deze redenen stellen we voor om in de demonstratie van 2 oktober een levendige parade te vormen van rebelse FLEXWERKERS. Een flexblok, niet alleen om bepaalde figuren uit hun ministersstoelen te schoppen, maar om simpelweg te laten zien dat we er zijn, kinderen van de flexibilisering, brandstof van de nieuwe economie.

Dus voel je je geroepen, kom dan op 2 oktober en zoek het FLEXBLOK op. We verzamelen op het Beursplein om 11 uur tussen de Beurs van Berlage en de Bijenkorf. Kom niet in het zwart, maar in honderd kleuren; kom in je werkkleren, of met je collega_s; wees CREATIEF en brutaal – spijker je toetsenbord op een stok, beschilder je horeca-kloffie, en neem je graffiti-gear mee naar de demo!

We zijn flexibel, maar we buigen niet!!

contact:

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door unknown.)