Ga naar de inhoud

Gerechtshof: Deliveroo-koeriers hebben recht op arbeidscontract

Op 16 februari bevestigde het Gerechtshof Amsterdam een eerdere rechterlijke uitspraak dat maaltijdbezorgers van Deliveroo werknemers zijn en geen ZZP-ers. Deliveroo accepteert dat niet en stapt naar de Hoge Raad.

4 min leestijd

(Door Rob Bleijerveld, oorspronkelijk verschenen op supermacht.nl foto fairtransporteurope)

Het Gerechtshof Amsterdam bevestigde op dinsdag (1) een arrest van de kantonrechter uit 2019 (2) en voegde daaraan overwegingen toe die de positie van de koeriers juridisch nog sterker maakt. Het Hof ziet maaltijdbezorgers van Deliveroo niet als zelfstandig ondernemers, maar als werknemers die door hun werkgever worden geprest als schijnzelfstandige te werken.

Werknemerschap

Volgens het Hof voldoen de maaltijdbezorgers van Deliveroo aan de criteria die bepalen of werkenden in dienst zijn of zzp’ers. Ze krijgen loon voor het verrichten van arbeid gedurende een bepaalde tijd in dienst van de werkgever, en vallen dus onder diens gezag.

Deliveroo wordt door het Hof niet gezien als een IT-bedrijf die het bezorgen van maaltijden als nevenactiviteit uitbesteedt aan derden. ‘Op de website adverteert het bedrijf met een filmpje met de titel ´Maaltijdbezorging is het hart van onze organisatie´ en in de algemene voorwaarden staat: ¨Ons doel is om je te koppelen aan de restaurants waarmee wij samenwerken.¨ De naam van Deliveroo duidt ook op het bezorgen van goederen’, aldus het arrest.

Het vonnis van dinsdag is ook gebaseerd een recente uitspraak van de Hoge Raad (3) waarin wordt vastgesteld dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst zodra de overeengekomen rechten en plichten voldoen aan de wettelijke omschrijving en dat de ‘bedoeling van partijen’ daarvoor niet relevant zijn.

Overwinning vakbond

In eerste instantie, in 2015, werkte Deliveroo met koeriers in vaste dienst. Maar drie jaar later schakelde het bedrijf over op zzp-contracten. De vaak jonge ‘freelancers’ zouden namelijk behoefte hebben aan die flexibiliteit.

In de Haagse politiek kwam dit punt hoog op de agenda te staan en vele politieke partijen bepleiten maatregelen om schijnzelfstandigheid terug te dringen (4). De uitspraak van deze week wordt gezien als een overwinning voor de vakbond FNV in de politiek gevoelige strijd tegen schijnzelfstandigheid.

Volgens FNV-bestuurslid Zakaria Boufangacha kunnen bezorgers nu een arbeidsovereenkomst opeisen. Die geeft ze recht op cao-loon, doorbetaling bij ziekte en doorbetaling van de tijd dat ze bij een restaurant moeten wachten.

Bovendien hoopt de vakcentrale dat het Gerechtshof later dit jaar zal bevestigen dat Deliveroo als bedrijf onder de cao beroepsgoederenvervoer valt.


Meer lezen:

– ¨Financieringsronde waardeert Deliveroo op ruim $7 mrd,¨ Het Financieele Dagblad, 17 januari 2021.
– ¨Oorlog voeren is duur, weten beleggers in Just Eat Takeaway,¨ Het Financieele Dagblad, 17 januari 2021.
– ¨Inspectie constateert schijnconstructies bij dienstverlener Temper,¨ Nu nl, 15 februari 2021.
– ¨Tweede Kamer moet kabinet dwingen schijnzelfstandigheid aan te pakken,¨ FNV, 14 januari 2021.
– ¨Hoe werkt de platformeconomie?,¨ SER, oktober 2020.
– ¨Hele Tweede Kamer wil schijnzelfstandigheid aanpakken,¨ BNR, 21 december 2017.

Meer lezen op Supermacht over koeriers:
– ¨Flex uitzendcontract voor freelance riders van moederbedrijf van Thuisbezorgd? Hoezo, Jitse Groen, dat kan beter!,¨ Supermacht, 25 augustus 2020.
– ¨Video over coöperaties van voedselkoeriers: zelfbeheer, goed loon en verzekerd op weg,¨ Supermacht, 20 mei 2020.
– ¨Rechtbank: Deliveroo-koeriers zijn werknemers en vallen onder de cao. Gevolgen voor de ´platformeconomie´? -update,¨ Supermacht, 19 januari 2019.
– ¨FNV en Kamer over schimmige uitzendconstructies, cao-ontduiking en ketenaansprakelijkheid,¨ Supermacht, 2 december 2014.

Noten:
(1) ¨ Gerechtshof Amsterdam kwalificeert de overeenkomst van de maaltijdbezorgers met Deliveroo als arbeidsovereenkomst¨ (16 februari 2021).
(2) Het gaat om twee rechterlijke uitspraken van 15 januari 2019: ¨Rechtsverhouding tussen Deliveroo en haar bezorgers is aan te merken als een arbeidsovereenkomst ¨ (ECLI:NL:RBAMS:2019:198) en ¨Maaltijdbezorging die door de bezorgers voor Deliveroo worden uitgevoerd, valt onder de werkingssfeer van de cao¨ (ECLI:NL:RBAMS:2019:210).
(3) Uitspraak Hoge Raad van 6 november 2020 over de maatstaf om overeenkomst als arbeidsovereenkomst aan te merken.
(4) Dat heeft onder meer betrekking op zogenaamde bemiddelingsplatforms als Deliveroo, Thuisbezorgd en Uber en op uitzendbureaus die actief zijn in de voedselproductieketen. Zie ook ´et katern ´Meer lezen´.

Bron:
– ¨Gerechtshof: Deliveroo-bezorger is werknemer,¨ Het Financieele Dagblad, 16 februari 2021