Ga naar de inhoud

Gemeenschappelijke verklaring: Internationale solidariteit tegen racisme en oorlog!

Vijf jaar na de zogenaamde ‘vluchtelingencrisis’ en bijna vier jaar na de overeenkomst tussen de EU en Turkije zijn we opnieuw getuige van het geweld dat wordt veroorzaakt door het op veiligheid gerichte migratiebeleid. Deze verklaring is een gezamenlijk initiatief van Turkse en Griekse organisaties.

3 min leestijd

(Bron: grenzeloos)

Sinds afgelopen donderdag (27.02.2020) zijn duizenden mensen op weg naar de grens tussen Turkije en Griekenland na de aankondiging dat migranten die Europa willen bereiken niet langer aan Turkse zijde zullen worden tegengehouden. De aankondiging van Turkse regeringsfunctionarissen kwam na de dood van 33 Turkse soldaten in het Idlib-gebied, waar het aantal burgerslachtoffers door de escalatie van het conflict iedere dag verder stijgt en waarbij de basisinfrastructuur en de gezondheidsvoorzieningen schaamteloos werden beschoten. De Turkse regering houdt haar grenzen met Syrië gesloten, maar ziet er geen kwaad in om duizenden migranten naar de poorten van Europa te drijven, naar een ongewisse toekomst.

Migranten en asielzoekers uit Syrië, Afghanistan, Pakistan en een aantal Afrikaanse landen hebben de grensovergangen bij Edirne, Çanakkale en İzmir bereikt; sommigen zijn er met bussen van Turkse gemeenten naartoe gebracht, anderen zijn te voet of per privé-taxi gereisd. In het gebied van Edirne mochten zij door de Turkse autoriteiten naar de grens gaan, maar de Griekse politie hield hen met traangas en geluidsbommen tegen. Tegelijkertijd hebben de Turkse autoriteiten de toegang tot de grensstreek voor journalisten en waarnemers beperkt. Degenen die onder zware regenval en met een schaarse voedselvoorraad vastzitten in het niemandsland tussen de twee staten schreeuwen om het openen van de grenzen. Sommige van hen die de landgrens bereiken, kregen van de autoriteiten te horen dat ze de zee moesten oversteken, ondanks de gevaarlijke weersomstandigheden.

Ook in Griekenland verslechtert de situatie. De regering heeft onlangs een nieuwe, strengere en nog inhumanere asielwet aangenomen, die inhoudt dat alle nieuwe asielzoekers bij aankomst op het Griekse grondgebied in hechtenis worden genomen. De afgelopen dagen hebben de lokale gemeenschappen op de eilanden Chios en Lesbos tegen de oproerpolitie gestreden om nieuwe detentiefaciliteiten op te zetten. Onder de last van de zogenaamde ‘vluchtelingencrisis’ sinds de overeenkomst tussen de EU en Turkije, protesteren ze tegen de verslechtering van hun eigen levensomstandigheden en van de levensomstandigheden van degenen die daar asiel aanvragen. Vreemdelingenhaat en racisme teisteren het publieke discours. Als reactie op de jongste gebeurtenissen hebben Griekse regeringsfunctionarissen de haat en de angst aangewakkerd door de mythe van een invasie van ‘illegalen’ in opdracht van het buurland te verspreiden.

Xenofobie, racisme en de normalisering daarvan moeten overal waar ze opduiken worden bestreden, of het nu in Turkije, Griekenland of waar dan ook is. Er moet een einde komen aan het misbruik van het leven van migranten, asielzoekers en vluchtelingen, die tot een bedreiging en een onderhandelingstroef wordt gereduceerd, zowel in binnenlandse verkiezingscampagnes als in de betrekkingen tussen de Turkse regering en de EU. Er moet een einde komen aan het veiligheidsbeleid dat duizenden reeds ontheemde mensen in het ongewisse laat en aan de grensbewaking die de eindeloze cyclus van geweld tegen hen veroorzaken. Wat wij eisen is vrede, fundamentele rechten en vrijheden voor iedereen die zich verplaatst.

Grenzen zijn dodelijk, open de grenzen!

Stop de oorlog tegen vluchtelingen en migranten!

Internationale solidariteit tegen racisme en oorlog!

Voor een vrije wereld zonder grenzen, uitbuiting en verbanning.

Deze verklaring is een gezamenlijk initiatief van Turkse en Griekse organisaties en inmiddels ondertekend door 180 organisaties. Voor de ondertekenaars zie de site. Nederlandse vertaling redactie Grenzeloos.