Ga naar de inhoud

Geen Kind aan de Kant!

Vandaag, 15 maart, is het de internationale dag tegen politiegeweld. Binnen de beweging worden we daar maar al te vaak mee geconfronteerd. Maar we zijn niet de enigen: honderden kinderen in Nederland hebben hier wekelijks mee te maken. Het zijn de kinderen in de gezinslocaties. Daarom organiseert ‘Geen kind aan de kant’ op 21-22 mei en 28-29 mei twee demonstratietournees.

3 min leestijd

In Nederland wonen talloze vluchtelingengezinnen in zogenaamde ‘gezinslocaties’. Vaak wonen ze daar al jaren, meestal in één kamer per gezin. Er zijn gezinslocaties in Gilze, Katwijk, Den Helder, Amersfoort, Emmen, Goes en Burgum. Meer dan een kwart van de vluchtelingenkinderen in Nederland woont in een gezinslocatie.

De meeste vluchtelingen in de gezinslocaties zijn afgewezen voor het Kinderpardon. Van deze aanvragen wordt 98% afgewezen omdat de gezinnen ‘niet voldoende meewerken aan terugkeer’ volgens de DT&V. Dat meewerken aan terugkeer een voorwaarde is om hier te kunnen blijven is natuurlijk bizar. Defence for Children voert al ruim drie jaar campagne tegen de misleiding van de Kinderpardonregeling.

Vluchtelingenkinderen en hun ouders leven jaren in onzekerheid. Daar komt de voortdurende dreiging van deportatie bovenop: wekelijks worden meerdere gezinnen voor zonsopgang door de vreemdelingenpolitie van hun bed gelicht, waarna ze worden overgebracht naar de gezinsgevangenis Kamp Zeist. Van daaruit worden ze op het vliegtuig gezet naar het land van herkomst, terwijl dat voor de ouders vaak een levensgevaarlijke situatie oplevert en de kinderen zich daar niet meer thuis voelen.

Uit de verhalen van de kinderen en hun ouders blijkt dat de politie niet zelden bij de razzia’s en de deportaties geweld gebruikt. Zo zijn er getuigenverklaringen van duwen, slaan en meetrekken, maar ook zelfs van de inzet van politiehonden en het gebruik van stroomstootwapens en tranquillizers. In 2013 werd de toen 15-jarige M zo mishandeld door het arrestatieteam dat zijn hoofd bont en blauw was. Het gebeurt ook dat kinderen van hun ouders gescheiden worden tijdens het vervoer naar Kamp Zeist.

Omdat er maar zo weinig bekend is over de gezinslocaties, voltrekt het lijden van vluchtelingenkinderen die al langere tijd hier zijn, zich onzichtbaar en in stilte. Dat kan niet langer zo doorgaan.

GEEN KIND AAN DE KANT zet zich samen met de vluchtelingenkinderen, hun ouders en tal van organisaties in voor:

– een eerlijk en onvoorwaardelijk Kinderpardon

– het stoppen van razzia’s in de gezinslocaties en de daarop volgende opsluiting en deportatie

Op 21-22 mei en 28-29 mei organiseert GEEN KIND AAN DE KANT twee demonstratietournees langs vijf gezinslocaties en de gezinsgevangenis. Sluit aan bij één van de demonstraties bij jou in de buurt of kom een heel weekend mee met de demo-bus!

Op geenkindaandekant.nl vind je meer info over de gezinslocaties, verhalen van kinderen en jongeren die daar wonen en alles wat je wil weten over de demonstratietournees.

Op de website kan je ook posters en flyers downloaden. Wil je papieren posters en flyers? Stuur dan een mailtje naar geenkindaandekant(at)gmail.com.

Kan je een groep van minstens vijftien mensen bij elkaar krijgen en wil je een info-avond over gezinslocaties en de demotournees? Neem dan ook even contact met ons op. En natuurlijk hopen we dat je de oproep zoveel mogelijk verspreid…

De promo-video vind je hier: https://www.youtube.com/watch?v=xxTakGnXztU&feature=youtu.be 

GEEN KIND AAN DE KANT!

Samen voor de rechten van kinderen en hun ouders in de gezinslocaties