Ga naar de inhoud

G8 Update (van 5 juli, 12 uur)

Er beweegt van alles in Schotland rond de G8. Vrolijke en minder vrolijke gebeurtenissen. Hieronder een onvolledig overzicht met links. Straks meer.

3 min leestijd
Placeholder image

Uit-goede-bron

Op de indymedia-sites van Schotland, de UK en Ierland zijn diverse ooggetuige-verslagen te vinden en aankondigingen wat plaats vond en vindt in Glasgow, Edinburg en rond Gleneagles.
Heel handig voor dagoverzichten is het gele blokje bovenaan de indexpagina van de Ierse IMC. En foto’s op de Media Gallery van IMC Schotland.

Een uitgebreide collectie van verslagen, foto’s, video’s etc over 2 juli is hier te vinden.
Er zijn ook links naar verslagen van solidariteitsakties buiten Schotland, zoals in de Filippijnen en de VS.
Het artikel ‘G8 geeft No-Global beweging een nieuw elan’ op de Nederlandse Indy wordt regelmatig voorzien van aanvullingen (onderaan).

‘Aktie!’

Op 4 juli werd een heftig carnaval gevierd in Edinburg. Thema: afschaffing van winstgeörienteerde economieën en van loon, schuld en uitkeringen-slavernij. De straten in het centrum werden volledig overgenomen door de feestgangers en veel lokale bewoners deden uiteindelijk mee met de ‘internationals’. De massaal aanwezige politie sloot diverse groepen in (zie bijvoorbeeld deze luchtfoto), sloot delen van de stad af, en ging – toen dat alles niet hielp – over op ruige wapenstok-akties en arrestaties. Er vielen een aantal zwaargewonden toen de cops een groep carnavallisten aanviel die moesten vluchten over een hek met scherpe spijlen!
De media beschuldigden de anti-kapitalisten een rel te hebben veroorzaakt. De carnavallisten zijn het onderling niet eens of het wel of niet een rel was. De ervaringsdeskundigen geven wel aan dat de ‘polis’ iedereen aanviel, ook de lokale omstanders. Politiegeweld, onterechte arrestaties en een politiemacht die voor een groot deel uit England aangevoerd was, bracht menig local tot reactie.

Een andere topact op 4 juli was de succesvolle omsingeling van marinebasis Faslane (90 km. van Gleneagles) waar atoomonderzeeërs liggen. Kijk hier voor beelden van het internationale en maatschappij-brede protest van anti-kapitalisten, kerkleiders, parlmentarieërs en andere clowns. Hun motto: “weg met de Weapons of Mass Destruction, stop de armoede door te stoppen met oorlog en (ver)koop van wapens”.

Overige:

Praten wordt er ook gedaan in Schotland, en wel op de ‘G8 alternatives summit’ . Op 3 juli bezochten ruim 5000 mensen deze conferentie in Edinburg voor diskussies over de oorzaken van armoede, milieuvernieitging, racisme en alternatieven voor het neo-liberale kapitalistische systeem.

Een Ierse Dissent-acitivist spreekt zich uit tegen de macho-vertoning, de geslotenheid en de maskers van het Zwarte Blok . Hij is voor een meer open confrontatie vanuit het anarchisme. Volgens hem is het tijd dat het ZW op houdt te bestaan. Een diskussie ontstaat (weer)…

In de vroeg ochtend van 3 juli werden twee benzine stations > in Edinburg afgesloten door anti-kapitalisten. De pompen en toevoersystemen werden met kettingen en slot vergrendeld. De olieindustrie leidt tot grote armoede, onderdrukking van arbeiders, (goedkope) onttrekking van grondstoffen en vernietiging van natuur en ecosystemen.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Rob Bleijerveld.)