Ga naar de inhoud

G8: Prikacties en arrestaties

(foto: http://www.diariodelweb.it/)

Verslagje van gebeurtenissen rond begin G8-top in Italië

2 min leestijd
Placeholder image

Zie eerder bericht hier:

De G8-top is begonnen, maar met het vertrek van China. De Chinese president Hu Jintao besloot terug te keren in verband met de onlusten in de Chinese provincie Xinjiang. China is officieel geen lid van de G8, maar is al jaren een van de belangrijkste gasten.

Een eerste resultaat van de top was een klimaatakkoord waarin gemikt werd om de opwarming niet meer dan 2 graden celsius te laten beslaan. Volgens greenpeace en andere milieu-organisaties zijn de  beloftes vaag en niet voldoende om het tij werkelijk te keren.

Protestacties bleven wederom beperkt. De grootste menigte die in Rome (op dinsdag 7 juli) bijeenkwam, was naar schatting zo’n 1000 mensen groot. Maar groepen die naar de demonstratie toe probeerden te komen, zoals een vanuit de bezette universiteit van Sapienza, werden door de politie tegengehouden. De Duitse krant Tageszeitung beschrijft dat het in Rome "völlig ruhig" was, al laat de foto bij het artikel anders zien.
Groepen demonstranten werden zonder aanleiding door politie-eenheden aangevallen en opgejaagd .

Een groep van zo’n 200 mensen heeft nog sporen bezet op het Termini treinstation in Rome, om vrijlating van de ondertussen 57 arrestanten te eisen, maar werd daar door de politie weer uit verjaagd. (foto’s)

Ook in andere steden waren kleine demonstraties. (overzicht)

ImageIn L’Aquila, op zo’n 100 kilometer van Rome, is demonstreren bijna onmogelijk. Steeds weer komen er meldingen van mensen die van straat geplukt worden of uit hun auto gehaald. Een groepje uit Nederland is daarbij ook nog geslagen en opgepakt.
Bewoners van een tentenkamp voor de aardbevingsslachtoffers van april hebben met grote letters de leus "Yes We Camp" op een heuvel naast het conferentieoord geschreven.

Mo*: Wat staat er op de agenda.

NRC sluit zich aan bij de ‘scepsis over Berlusconi ‘.
Trouw: Tientallen Arrestaties aan Vooravond Top.
Een groepje Duitse video-activisten is bij de protesten en maakt filmpjes die ook op de website terug te vinden zijn:
Nog meer filmpjes hier.

Morgen, 10 juli zal er gepoogd worden in L’Aquila zelf te demonstreren.

Meer nieuws (vnl Italiaans): g8.italy.indymedia.org
www.globalproject.info
Duits: www.gipfelsoli.org