Ga naar de inhoud

G8 in juli weer in Italië

Voor het eerst sinds de massale en bloedig neergeslagen protesten tegen
de G8 in Genua, zal Italië weer de ‘gastheer’ voor de topconferentie
zijn. Berlusconi heeft het besluit genomen de plek van de top te
verplaatsen van een afgelegen eiland naar het hart van het land.
Balkenende is ook uitgenodigd en om demonstranten het leven zuur te
maken, wordt het Schengen-verdrag opgeschort.

3 min leestijd
Placeholder image

Van Van 8-10 juli wordt de G8-top in Italië gehouden. Oorspronkelijk stond deze gepland in een Amerikaanse marinebasis op een onbereikbaar eilandje bij Sardinië. Berlusconi heeft besloten om de top te verplaatsen naar L’Aquila in de regio Abruzzi op het vasteland, ten oosten van Rome, waar in april een krachtige aardbeving toesloeg. Deze plek is ook veel beter bereikbaar voor demonstranten en er staan dan ook grote protestacties op de agenda.

Berlusconi verdedigde de verplaatsing met de berekening dat het aardbevingsgebied dan zou kunnen profiteren van de bestedingen aan de top. Maar over het algemeen wordt gedacht dat hij de oorspronkelijke plek teveel een achterafje vond waar hij niet genoeg in de schijnwerpers zou komen te staan. Hij schatte in dat demonstranten het niet zouden aandurven om de confrontatie aan te gaan in het aardbevingsgebied. Maar veel bewoners van die streek die nog steeds in provisorische behuizing zitten, voelen zich door de overheid in de steek gelaten en zouden wel eens begrip voor de tegenstanders van de regering kunnen hebben.

In een overzichtsartikel met veel links op de Duitse website Gipfelsoli valt te lezen hoe een deel van de opvang van slachtoffers autonoom georganiseerd is. Ook is bekend dat het stadje L’aquila nu al in een soort militair gebied veranderd is.

Zoals gebruikelijk zijn er in de aanloop naar de eigenlijke G8-top allerlei deelconferenties. De ministers van de G8-landen van onderwijs, landbouw en milieu zijn al apart bijeengekomen. Bij de Onderwijs-top in Turijn op 19 mei kwamen 10.000 studenten op de been en braken flinke rellen uit.

 
Ook bij de conferenties van de landbouwministers ((18-20 april Castelbrando) en milieuministers (22-24 Syracuse, Sicilie, zie geweldig filmpje) waren massale protesten. Ondertussen is ook de staatsrepressie ouderwets op gang gekomen en worden er de gebruikelijke alarmerende berichten via de media verspreid over vernielzuchtige hordes die er aan zitten te komen. Na sabotageacties tegen een gentechtentoonstelling bij de landbouwtop, werden meerder huizen van actievoerders in Treviso  binnengevallen en leeggehaald, evenals het sociale centrum Ubik-Lab.

Om onbekende redenen heeft Berlusconi ook Balkenende uitgenodigd voor de top. Bij de G20 was deze ook al present.
Het Schengen-akkoord (waarin bepaalde EU-landen hun grenzen openstellen voor burgers uit andere EU-landen) zal vanaf 25 juni opgeschort worden .

Na de verlegging van Sardinië (waar al een anti-G8 overleg op gang gekomen was) naar L’Aquila komen langzaam de voorbereidingen op gang om demonstraties en acties te organiseren. De omstandigheden zijn zwaar, met Berlusconi aan de macht en op lokaal vlak soms openlijk fascistische bestuurders. Een herhaling van ‘Genua’ wordt gevreesd, toen de politie de vrije hand had gekregen om demonstranten het ziekenhuis in te slaan. Toch zijn ook de linkse bewegingen de laatste maanden sterk in kracht gegroeid, mede door de ‘anomalous wave’ van studenten en jongeren die zich verzetten tegen hervorming en commercialisering van het onderwijs.

Image Komend weekend (28-30 mei) is er in Rome een conferentie van de G8 over ‘migratie en veiligheid’ of in het engels.

Zie voor een enorme lijst links, filmpjes en websites het Duitstalige artikel op Gipfelsoli.
Een eerste oproep om de G8 in L’aquila te ‘begraven’ was deze.

Een niet erg subtiel filmpje.

Italiaanse websites: Lokale Indymedia

globalproject

Voor zover bekend zijn er in het Nederlandse tot nu toe nog geen initiatieven opgedoken om te mobiliseren voor Italië. Wel wordt er hier en daar meer informatie over verstrekt, zoals op de maandelijkse ’target cafes’ in de Amsterdamse Overtoom 301
en op 4 juni het Basta Debat in Utrecht.

Op globalinfo.nl zult u uiteraard regelmatig van nieuwe berichten voorzien worden.