Ga naar de inhoud

G8 in Georgia, USA van 8-10 juni

Van 8-10 juni zal de jaarlijkse G8-conferentie zich voltrekken op Sea Island, een eilandje voor de kust van Georgia in de VS.

2 min leestijd
Placeholder image

Het eiland is moelijk bereikbaar voor demonstranten. Er zijn dan ook geen tekenen dat er even grote massa’s op de been zullen komen als de vorige G8-top, vorig jaar in het Franse Evian (zie deze evaluatie). Maar de eerste activisten zijn al gesignaleerd; een klein groepje locale bewoners met spandoeken en een voettocht voor eerlijke handel die vanuit Florida onderweg is.

Het eiland is uiteraard vergeven van de politie. De enige brug (vanaf Brunswick op vasteland Georgia) wordt streng gecontroleerd en het water om het eiland ook. In Brunswick zitten de dichtsbijzindste G8-tegenstanders die een en ander aan protest proberen te organiseren: hun website. Een uitgebreide agenda met evenementen is hier te vinden.

Dichtsbijzijndste stad met een Indymedia is Atlanta, en die
verzorgt actueel nieuws.

Verder zit Infoshop goed bovenop het thema.

maar ook de locale en nationale autoriteiten hebben niet stilgezeten en miljoenen dollars in de streek gepompt om de bevolking aan z’n kant te krijgen. Er is zelfs een hele vrolijke (pro-G8) kinderwebsite

Locale anarcho’s tegen de G8.
Initiatief voor eerlijke handel.

Volgend jaar zal de G8-top overigens in het Schotse Gleneagles zijn. Er wordt nu al vergaderd om daar goed werk van te maken. Zie oa. http://www.dissent.org.uk. Ze hebben aangekondigd de komende dagen al in actie te zullen treden uit solidariteit met degenen in Georgia die dat nu doen.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees, XminY.)