Ga naar de inhoud

G8: Golf arrestaties terwijl de G8-top “een zooitje” is

De G8-top is van 8-10 juli in L’Aquila, een onlangs door een aardbeving getroffen gebied op 100 km van Rome.

3 min leestijd
Placeholder image

 Zie eerdere berichten hierover hier (en nog eerdere hier en hier)
———
Italiaanse media-activisten hebben een speciale indymedia-website geopend voor nieuws over de top:

Voor de derde  keer in korte tijd heeft de Italiaanse politie een serie invallen gedaan om activisten op te pakken. In de nacht van  maandag 6 juli werden invallen gedaan in Turijn, Padua, Napels en Bologna en werden tientallen mensen opgepakt. Van hen worden 16 arrestanten nog steeds in gevangenschap gehouden. Vijf andere hebben huisarrest. Allen worden beschuldigd meegedaan te hebben aan acties tegen de G8-onderwijstop, afgelopen mei in Turijn. Zie voor meer informatie website.
Als reactie op de invallen werden in veel steden universiteitsgebouwen bezet. Dit is ondertussen gebeurd in Pisa, Rome, Bologna, Venetië Turijn, Padua, Milaan en Napels. Een gebouw van de faculteit architectuur in Rome is ondertussen alweer door de politie ontruimd, waarbij 30 mensen zijn gearresteerd.
ImageIn Rome werd ook enige tijd een snelweg geblokkeerd waar verkeer van het vliegveld naar L’Aquila over moest rijden. 
Enkele dagen eerder werden invallen bij  anarchisten in het hele land gedaan, op beschuldiging dat die plannen zouden hebben om het treinverkeer stil te leggen naar L’Aquila. Twee activisten zijn opgepakt.

Enkele weken geleden werden al zes mensen opgepakt uit communistische groepen, op grond van zeer omstreden verdenkingen dat ze ‘een aanslag’ zouden voorbereiden tegen de G8-top. (zie hier hoe Elsevier dit soort operaties voor zoete koek slikt). Cobas, een strijdbare Italiaanse vakbond, heeft zich met klem tegen deze politie-operaties uitgesproken. (opmerking: Telkens weer worden aan de vooravond van dergelijke topconferenties mensen opgepakt, waarbij geen bewijsmateriaal gepresenteerd wordt. In de praktijk blijkt het steevast om verzonnen beschuldigingen te gaan, bedoeld om de stemming over gevaarlijke demonstranten op te hitzen en moeten ze de arrestanten later weer vrijalten. Maar dan hebben de media hun werk al gedaan, en is de top weer achter de rug. Ook bij de G8-top in Heiligendamm en onlangs bij de G20-top in London zagen we ditzelfde gebeuren).

ImageAfgelopen zaterdag 4 juli was in Vicenza een grote demonstratie tegen de uitbreiding van een (Amerikaanse) militaire basis in die stad. Er deden zo’n 15.000 mensen aan mee die door de politie op afstand van de basis werden gehouden.  De demonstratie werd verschillende keren hard aangevallen door de politie (traangas, knuppels). Mensen probeerden ook via sluipwegen de basis te bereiken maar werden   eveneens bestookt. Later kon de demonstratie verder trekken en zouden zich weinig incidenten meer hebben voorgedaan. Zie foto’s en meer info hier .
een filmpje.

Ook in Berlijn werd gedemonstreerd tegen de G8-top op zaterdag. Zo’n 600 mensen, en aan het eind politie-aanvallen en vier arrestaties. In Freiburg is op zaterdag 11 juli een demonstratie.

In L’Aquila zelf zijn ook al enkele mensen gearresteerd in de buurt van de verboden rode zone.
De stad is volledig gemilitariseerd en een deel van de bewoners bivakkeert nog in tenten na de aardbeving die in april 300 mensen het leven kostte. Desondanks is er woensdag 10 juli een demonstratie tegen de G8. Dit is eena actieplattegrond L’Aquila en omgeving.

Volgens de Britse krant The Guardian klagen de overige congresgangers over de puinhoop die Berlusconi van de G8-top heeft gemaakt en overwegen ze om Italië uit het verbond te zetten.

De BBC vat de officiële agenda samen.

Waarom de G8-top relatief weinig aandacht trekt van linkse activisten, probeert Ben Trott uiteen te zetten.

———
Op globalinfo.nl zal de komende dagen dagelijks een update over de G8 verschijnen.