Ga naar de inhoud

G20 Protest Update 19 juni

Afgelopen weekend was er een derde en laatste actieconferentie ter voorbereiding van de protesten tegen de G20-top die op 7 en 8 juli midden in Hamburg plaats moet vinden. Er werden workshops gehouden over de verschillende acties en de infrastructuur. Daarnaast waren er in gebouw Die Rote Flora – een steenworp van de Messehalle waar straks de G20-top moet plaatsvinden – enkele plenaire bijeenkomsten waar de laatste stand van zaken werd gegeven, over acties en over de te verwachten repressie.

7 min leestijd

(Voor eerdere berichten over G20-protesten zie deze tag)

Er is ook een nieuwe (en ook in Engelse versie vertaalde) internationale nieuwsbrief verschenen.
(zie hier als pdf, of in het Duits op de website. Daarin staan links naar allerlei relevante websites.

(Geen) Camps?

Zoals in het vorige overzicht al gemeld, is er tot nu toe nog geen enkele actiekamp toegestaan. Demonstranten hebben voor twee parken toestemming gevraagd om daar een camp in te richten, en hebben alle voorbereidingen daarvoor op een rijtje. Maar de autoriteiten geven geen krimp, ook niet nu een rechter uitspraak heeft gedaan dat de autoriteiten zo’n camp in principe niet kunnen verbieden. Er zijn twee verschillende camps in voorbereiding, een in het centraal gelegen Stadtpark, dat de omschrijving ‘antikapitalistisch’ heeft gekregen. Het andere is algemeen en zou in het veel verder van het centrum afgelegen  Altonaer Volkskpark moeten komen.
Maar er is dus nog geen officiële toestemming, wat het moeilijk maakt om iets in te richten. In een interview met de Mopo heeft de verantwoordelijke wethouder Andy Grote (SPD) harde taal gesproken en openlijk verklaard dat hij zo’n kamp niet toe gaat staan omdat die dienen om acties voor te bereiden. Organisaties van demonstranten zijn naar de rechter gestapt om toestemming te eisen.
Mocht het uiteindelijk niet tot toestemming komen, dan zullen overal in de stad kleinere camps geïmproviseerd worden, en stellen talloze clubs, culturele centra, woongroepen en zelfs kerken hun deuren open voor verblijf van demonstranten. “We zullen sowieso voor onderdak zorgen” beloofde een van de sprekers die een relaas deed van de situatie.

Verbodszone

Ook al vermeld was de afkondiging van de Hamburgse autoriteiten (nota bene een coalitie van sociaaldemocraten en groenen…) dat er een ‘blauwe zone’ komt van gigantische omvang (bijna 40 vierkante kilometer, het hele gebied vanaf het vliegveld in het noorden van de stad tot aan de Elbe in het zuiden. In het eerdergenoemde interview legt meneer de wethouder uit dat dat nodig is om ervoor te zorgen dat delegaties ongestoord van het vliegveld naar de conferentie (en de hotels) kunnen rijden. De politiechef van Hamburg, dhr Ralfr Martin Meyer, heeft verklaard dat het niet de bedoeling is dat de lijfwachten van de bezoekende presidenten op demonstranten in gaan hakken of schieten.
Maar als er sprake is van een “directe aanval “zouden de gorilla’s van Trump hun pistolen wel mogen gebruiken.
De verbodszone geldt officieel alleen voor vrijdag en zaterdag, de twee dagen van de top. Maar op donderdag komen al veel delegaties aan en die avond staat er al een militante demonstratie op het programma.

De verbodszone is veel te groot om echt te handhaven. Er wonen tienduizenden mensen in het gebied en er bevinden zich ook allerlei linkse clubs en dergelijke. Maar de politie kan er min of meer naar eigen zin optreden en hoeft zich niets meer aan te trekken van de normale burgerrechten.

Enquêtes wezen uit dat veel Duitsers de strenge aanpak van de demonstranten maar niks vinden.

Repressie

Voor ongehoorzame burgers en demonstranten worden minstens 18.000 politie-agenten ingezet en een enorm wapenarsenaal. In de buitenwijk Harburg, aan de zuidelijke kant van de rivier, is een hele nood-gevangenis klaargemaakt om demonstranten op te sluiten. Bild heeft de beelden ook van binnen.

Het betreft een oude markthal waar plek zou zijn voor 400 arrestanten. Dat is nog maar de tijdelijke opslag, als een rechter bepaalt dat mensen langdurig vastgezet mogen worden, is er op het eiland Hahnhöfersand in de Elbe 15km buiten de stad een voormalige vrouwengevangenis ter beschikking gebracht (zie foto hier).
Ook is er bijstand aangevraagd van allerlei politiediensten uit binnen- en buitenland. Er is al bekend gemaakt dat de befaamde Franse ME-auto’s met hekken beschikbaar zijn.

Verder moet gerekend worden op massaal gebruik van pepperspray, een geliefd wapen van de politie in Hamburg. Waterkanonnen en honden horen ook tot het arsenaal, en natuurlijk de aloude lange lat. Maar traangas wordt de afgelopen jaren niet gebruikt. Hetgeen geen garantie is dat het nu niet zal worden ingezet.
Voor een overzicht van je rechten als demonstrant en arrestant, zie deze handleiding in het Engels (pdf)
De Rote Hilfe heeft een speciale pagina gemaakt voor de G20-protesten

Voor directe eerste hulp bij repressie is er de EA (Ermittlungsausschuss) met een speciale afdeling voor de G20 protesten. Zij hebben vanaf 1 juli permanente telefoonhulpdiensten beschikbaar en kunnen meteen advocaten inschakelen als iemand in de (juridische/politionele) problemen is geraakt. Een algemeen inbelnummer wordt later deze maand bekend gemaakt.

Ook de actie-ehbo’ers, die in Duitsland Demo-sani’s heten, hebben zich apart georganiseerd voor de G20.
Mochten er nog EHBA-ers uit Nederland/Belgie mee willen doen, dan zijn ze van harte welkom en worden ze verzocht zich bij hen te melden (via contactgegevens op de website).

Acties

Maar waar het om gaat is natuurlijk de acties tegen de G20, en die zullen ondanks het arsenaal aan staatsterreur best doorgaan. Wat dat betreft is het eindelijk eens een thuiswedstrijd. Letterlijk, zelfs het stadion van St Pauli staat ter beschikking van de demonstranten. Na afkondiging van de verbodszone hebben ook een heel stel kerken in de stad aangekondigd dat ze de deuren zullen openen voor demonstranten. En verder zitten de stad aardig vol met linkse instellingen, kroegen en voormalige kraakpanden en dergelijke. Zie voor het programma verder de eerdere vertaalde nieuwsbrief.

Kort samengevat, los van kleinere initiatieven:
Woensdag 5 juli: Begin Tegentop, nachtelijke dansdemo
Donderdag 6 juli: Tegentop, vanaf 16:00 Manifestatie en daarna demonstratie ‘Ẃellcome to Hell’
Vrijdag 7 juli: Blokkadeactie haven, acties ‘colour the red zone’, en vele andere acties. In de namiddag verhuist het circus dwars door de binnenstad van Messehalle naar Elbphilarmonie.
Zaterdag 8 juli: Grote demonstratie “Grenzeloze Solidariteit ipv. G20”

In de volgende update meer details over het actieprogramma, en over veiligheid voor demonstranten.

allesallen

Hedonisten!

Rest nog te wijzen op de inbreng van de hedonisten, bekend van het jaarlijkse Weltcongress der Hedosnistischen Internationale. Zij doen mee met de campagne allesallen, met bijbehorende kekke zonnepetjes. Ze organiseren, nu ja roepen op tot meedoen aan, een nachttanzdemo op 4 juli, en een mysterieuze 1000 gestaltes actie op woensdag 5 juli. En een ‘bont blok’op de demonstratie van zaterdag 8 juli. Hier de website: https://allesallen.info/

Losse zaken:

*) Waar zit Trump zult u misschien willen weten? Eerst had de VS-delegatie een van de sjiekste hotels op het oog, maar die wilde ze niet hebben (ergens bang voor?). Toen was er sprake van dat ze in de ambassade in Berlijn zouden gaan zitten en elke dag ingevlogen zouden worden. maar dat was ook niet handig. Nu hebben ze hem deze villa aan de Alster, dat meer midden in Hamburg aangeboden, de Gaestehaus der Senat. Vandaar zouden ze hem met een boot de plas over kunnen slepen en dan zo de Messehalle in…

Hier slaapt de rest

*) Aanstaande zaterdag 24 juni is er al een demonstratie voor rechten vluchtelingen en migranten

*) Een rare actie van nihilisten tegen alles, die in ieder geval mee zal helpen om de hetze tegen demonstranten aan te wakkeren, voltrok zich afgelopen maandag toen het treinverkeer in meerdere steden lamgelegd werd doordat kabels of electrahokjes aangestoken werden.

Kennelijk een actie insurrectionalisten of ‘anti-civ’. Ze hebben wat tegen openbaar vervoer, niemand volgt ze echt en onder het bericht waarin ze de actie claimen op indymedia unten een lawine aan kritiek op de actie.

*) Een anonieme politie-agent heeft zich op een politie-blog kritisch getoond over de G20-top, wil daar niet ingezet worden en wenst de demonstranten veel succes (en hoopt dat zijn collega’s gezond blijven)

*) De Russische tv-zender RT vindt het allemaal ook maar niks, die demonstraties en acties. Maar ja, Poetin is natuurlijk ook te gast en wordt net zo hard aangevallen door de demonstranten.

————–

Eerdere berichten over de G20-protesten zijn te vinden onder deze tag.

Donaties voor voortzetting van deze en andere berichtgeving zijn meer dan welkom.

En omdat’ie zo mooi is nog een keer de clip:

{youtube}4CXJvJBjqLg{/youtube}