Ga naar de inhoud

G20 Hamburg: het Rondenbarg-Proces en mobilisering voor Dag-X

In 2017 vergaderden de G20-regeringsleiders in Hamburg en waren er omvangrijke protesten tegen georganiseerd. Politie sloeg, onder leiding van de toenmalige SPD-burgemeester en tegenwoordige regeringsleider Olaf Scholz, alles en iedereen in elkaar die in hun buurt kwam. Vele demonstranten raakten gewond en sommige kregen zware gevangenisstraffen te verduren. Er lopen nog steeds processen tegen demonstranten.

2 min leestijd

Het Rondenbarg-proces bij de arrondissementsrechtbank in Hamburg loopt nu al meer dan drie maanden. Na een groot aantal burgergetuigen zijn nu ook verschillende politiegetuigen gehoord in het proces. Alle verslagen van de afzonderlijke dagen van het proces kunnen hier worden gelezen.

Op 15 maart vond buiten de zitting een bespreking van alle partijen plaats. Op de volgende dag van het proces las de rechter de notulen voor. Hierin staat dat het doel van de rechtbank is om te verduidelijken “wanneer ondersteuning van gewelddadige daders strafrechtelijk relevant is. In dit verband kunnen zwarte kleding, uniform schoeisel en elke vermomming als criteria worden beschouwd”.

Een veroordeling voor ordeverstoring zuiver en alleen op basis van de zwarte kledij van demonstranten zou een enorme aanslag zijn op de vrijheid van vergadering. De mogelijkheid om voor de rechter te komen voor deelname aan een demonstratie kan mensen al afschrikken om deel te nemen aan een demonstratie.

Volgens de rechtbank was het “politieoptreden” bij Rondenbarg disproportioneel, maar speelde het geen grote rol voor de rechtbank in het proces. Het politiegeweld bij Rondenbarg was massaal en leidde tot veel gewonden. Twaalf ambulances en vijf hulpverleningsvoertuigen waren nodig om 14 demonstranten naar het ziekenhuis te brengen , van wie sommigen ernstig gewond raakten. Tijdens de G20-protesten was er ook op veel andere plaatsen politiegeweld. Het onderzoek tegen de daders in uniform werd echter stopgezet. Drie Attac-activisten die het slachtoffer waren van massaal politiegeweld in het kader van de ‘Rode Vingers’ hebben inmiddels een kleine schadevergoeding ontvangen.

Een ander voorbeeld van politiegeweld tijdens de G20 en de onmenselijke en racistische mentaliteit van Duitse politieagenten is te vinden in het artikel “De slachter van Hamburg”. (we hebben gevraagd of het vertaald mag worden, globalinfo)

Op 12 april 2024 was protestonderzoeker Sebastian Haunss getuige-deskundige in het proces van Rondenbarg. Hij zei dat de demonstratie bij Rondenbarg geen black bloc was, maar de Zwarte Vinger als onderdeel van het blokkadeconcept. Haunss vindt de bewering van de aanklager dat de demonstratie op Rondenbarg de politie wilde vastzetten “een zeer wilde theorie”. Artikelen hierover zijn gepubliceerd door taz en nd.

Het proces zal naar verwachting tot juni/juli duren. Op dag X, de zaterdag voor de uitspraak, zijn er demonstraties in Hamburg en Karlsruhe. Kijk uit naar aankondigingen!

Volgende procesdata:

  • 25.04.2024: 13e procesdag * bijeenkomst * 8:30 uur * arrondissementsrechtbank
  • 16.05.2024: 14e dag van het proces * bijeenkomst * 8:30 uur * arrondissementsrechtbank
  • 17.05.2024: 15e dag van het proces * bijeenkomst * 8:00 uur * districtsrechtbank

gemeinschaftlich.noblogs.org