Ga naar de inhoud

G20 8 juli: grote demo, weer relletjes, zware repressie

zaterdag 8 juli begon om 11.00 met een grote demonstratie vanaf Deichtorplatz in het centrum. In de avond namen de confrontaties van de politie weer toe en werden veel mensen opgepakt of verwond.

2 min leestijd

Zo’n 80.000 mensen liepen uiteindelijk van Deichtorplatz bij het entraal Station van Hamburg via de Reeperbahn naar het plein voor het St Pauli stadion. De demonstratie verliep vreedzaam en was daarom in de mainstream media nauwelijks nieuws. Bij het eindpunt begonnen de provokaties van de politie weer, ze begon uitvallen te doen en het waterkanon op demonstranten te spuiten die in de zon op de weg zaten. De aanleiding zou zijn dat een van de geluidswagens op het gras stond, en dat mocht niet.

In dfe avond begon het kat-en-muisspel in de volkswijk Schanzenviertel weer: vuurtjes midden op straat, uitvallen van de politie die werden beantwoord met gegooi van flessen, arrestaties, etc. Om 23.00 deed een zwaarbewapende politiegroep met machinepistolen van de SEK een inval in een verenigingslokaal en bioskoop en mishandelde twee bewoners omdat ze informatie zouden hebben dat daar molotovcoctails zouden zijn (die niet werden gevonden). Later werd ook traangas ingezet.

Midden in de nacht werden mensen lukraak opgepakt ‘omdat ze zwarte kleren droegen’. Passagiers van de speciale actietrein die in wilden stapen om terug te rijden moesten zich eerst laten doorzoeken en filmen door de politie, wie weigerde werd opgepakt. Eerder op de dag blijken ook bussen naar de demonstratie te zijn tegengehouden, een van die bussen werd direct naar de gevangenis voor activisten (Gesa) gereden om daar te worden doorzocht…

Vanmiddag om 12:00 uur is er een demonstratie bij de Gesa in Hamburg-Harburg, voor de meer dan 400 arrestanten die daar nog vastzitten….

Meer nieuws later