Ga naar de inhoud

Frontex aangeklaagd door front-lex

De omstreden grensbewakingsdienst van de EU, Frontex, heeft een brief op poten gekregen van de Nederlandse organisatie voor juridische steun aan migranten front-lex. Als ze hun illegale operaties in Griekenland niet staken, worden ze voor het Europees gerechtshof in Luxemburg gedaagd.

2 min leestijd

(Door globalinfo.nl, Foto: Turkse Kustwacht)

Dat meldt de nieuwsdienst over Europese aangelegenheden EU Observer

Na aanhoudende kritiek op de activiteiten van Frontex was de directeur van het agentschap, Fabrice Leggeri, vorige maand opgestapt. Hij is (tijdelijk) vervangen door Aija Kalnaja, the most senior executive deputy executive director, maar die heeft tot dusver nog niets aan de handelwijze van de dienst veranderd.

Nu heeft front-lex een brief van 16 pagina’s aan de dienst gestuurd waarin gewezen wordt op de illegaliteit van de operaties, en de inbreuk die dat maakt op de eigen statuten van de dienst. Als daar geen gehoor op wordt gegeven.

Een advocaat van front-lex legde uit dat er ook een duidelijk onderzoek van het fraudebureau van de EU ligt dat stelt dat Frontex structureel met illegale push backs in de Egeïsche zee werkt. Volgens artikel 46 van de statuten van Frontex kan de directeur ingrijpen als er onwettige praktijken gesignaleerd worden.

In 2021 staakte Frontex haar operaties in Hongarije nadat dat land geweigerd had om na een uitspraak van het Europees Gerechtshof te stoppen met pusbacks naar Servië.

Tegen EU Observer heeft de nieuwe directeur al gezegd dat ingrijpen niet waarschijnlijk is. In dat geval spant front-lex een procedure aan wegens ‘nalatigheid’.

Frontex heeft in Griekenland 473 manschappen actief, 20 schepen, 31 patrouille-wagens en 2 vliegtuigen.