Ga naar de inhoud

Franse regering schroeft repressie verder op na veldslag Ste-Soline

Na de zware repressie tegen activisten tegen waterbassins in Frankrijk op 25 maart, bevindt tenminste een demonstrant zich nog in levensgevaar. Ondertussen kondigt de minister van Binnenlandse Zaken Darmanin zware maatregelen aan tegen de organisatoren van de massale demonstratie in Sainte-Soline en dreigt hij zelfs stappen te ondernemen tegen de gerenommeerde mensenrechtenorganisatie Ligue des Droits de l’Homme (LDH).

5 min leestijd

De stemming onder linkse demonstranten en organisaties in Frankrijk wordt verder opgestookt door de spierballentaal van de vertegenwoordigers van de regering, terwijl die juist ernstige kritiek krijgt van waarnemers en mensenrechtenorganisatie. Deze nieuwe golf van repressie geschiedt te midden van een oplevende strijd om het beleid van de regering Macron op het gebied van pensioenen, die al maanden overal in het land voor confrontaties zorgt. Ook het politie-optreden tegen de protesten tegen de pensieonhervormingen, had al verontwaardiging opgewekt.

Op 25 maart trokken naar schatting 30.000 demonstranten op naar een groot wateropvangproject in Sainte-Soline, in het mid-westen van Frankrijk. Het bassin is een project voor en van de grote boerenbedrijven om de toenemende droogte het hoofd te bieden. Maar kleinere boeren, verenigd in de activistische boerenbond Confédération paysanne en milieuactivisten zijn fel tegen deze plannen omdat het regenwater niet meer in de grondwaterreservoirs terecht komt, en in feite wordt toegeëigend door de agro-industrie, terwijl er al watertekorten zijn. Het bassin van Sainte-Soline is er een van de ruim honderd die momenteel in Frankrijk aangelegd worden.

De mobilisatie voor de demonstratie van 25 maart werd gepleegd door een coalitie van organisaties, waaronder de activistische Soulèvements de la Terre (SDT), Opstanden van de Aarde. Soulèvements de la Terre is op zijn beurt een paraplu van allerlei locale activistische campagnes, dat zijn oorsprong vindt in de bezetting (ZAD) van Notre-Dame des Landes, waar een vliegveld was gepland bij Nantes. Die bezetting slaagde erin om het vliegveld tegen te houden. De Franse geheime dienst heeft een analyse gemaakt van de beweging, die is uitgelekt en in het Frans te lezen is op de website Lundi.am.

Zie hier een video-overzicht van vele locale strijden die onder de paraplu van SDT vallen

https://www.youtube.com/watch?v=wlCYzkTbNEM

Website https://lessoulevementsdelaterre.org/

De campagne tegen de agribusiness waterbassins wordt gecoördineerd door de organisatie Bassins non Merci.

De demonstratie van 25 maart was verboden verklaard door lokale autoriteiten. Maar de activisten hadden een kamp ingericht op het naburige terrein van een sympathiserende boer. Ook grote karavanen van solidaire boeren van de Confédération paysanne op tractoren waren naar de demonstratie gekomen en de politie probeerde ze met blokkades van wegen tegen te houden, wat niet lukte omdat ze de laatste stukken door de velden reden. Politie probeerde vervolgens met bijna militaire middelen de demonstranten weg te jagen bij het bassin, waarbij ze gebruik maakten van granaten – zowel voor traangas als explosieve. Volgens waarnemers werden daarbij illegale middelen gebruikt, of werden de granaten op manieren afgeschoten die verboden zijn en levensgevaarlijk voor demonstranten. Er vielen dan ook vele gewonden, waaronder enkele zeer zware. Twee demonstranten liggen nog steeds in ernstige conditie in het ziekenhuis en het is niet zeker of ze het zullen overleven.

Dagblad Le Monde heeft een reconstructie gemaakt, met videobeelden van verschillende bronnen, om te achterhalen hoe een van de meest ernstig gewond geraakte demonstranten, Serge Duteuil-Graziani geraakt werd.

(uit de beschrijving van Le Monde bij de video):

Duizenden granaten, molotovcocktails en honderden gewonden: op 25 maart 2023 liep een demonstratie tegen een “mega-bassin”, oftewel een groot waterreservoir, in Sainte-Soline, West-Frankrijk, uit op een botsing tussen politie en demonstranten. Minstens twee demonstranten, onder wie Serge Duteuil-Graziani, een 32-jarige activist, raakten ernstig gewond. Wat is er gebeurd?

Tientallen uren aan videobeelden die die dag zijn opgenomen en getuigenissen die zijn verzameld door de video-onderzoekseenheid van Le Monde tonen aan dat de demonstrant, in de frontlinie van de botsingen, waarschijnlijk werd geraakt door een illegale traangasgranaat die werd afgeschoten vanaf een van de gebieden waar de gendarmes zich bevonden. De geanalyseerde beelden bewijzen ook dat Serge Duteuil-Graziani op dat moment niet werd geraakt door projectielen die door andere demonstranten werden afgeschoten.

Het onderzoek van Le Monde onthult ook, dankzij niet gepubliceerde beelden van Brut-journalist Camille Courcy, een ander illegaal schot in de richting van een andere demonstrant: Een te horizontaal schot, uitgevoerd met het krachtigste voortstuwingsapparaat, dat deze demonstrant in het hoofd trof.

Een van de bijkomende beschuldigingen van mensenrechtenorganisaties en waarnemers, is dat politie actief verhinderde dat ambulances bij gewonde demonstranten konden komen. Zo duurde het meer dan een uur voordat de Serge Duteuil-Graziani afgevoerd kon worden. Ondertussen werd hij door verplegers van de demonstranten in leven gehouden, maar die hadden slechts de beschikking over minimale middelen.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken, bij monde van minister Gérald Darmanin, verdedigde het politie-optreden in Sainte Soline en kondigde aan te overwegen het netwerk Soulèvements de la Terre te verbieden. Maar ook de gerenommeerde mensenrechtenorganisatie Ligue des droits de l’homme – LDH, die een kritisch rapport over het optreden had uitgebracht, werd op de korrel genomen en gedreigd wordt om de overheidssubsidies aan de organisatie in te trekken. Zie een Engelstalig bericht hierover van Matthias Monroy.

De woordvoerder van de LDH, Patrick Baudouin, geeft als reactie op RMC (Radio Monte Carlo) “Hij heeft een zeer ernstige stap gezet. De LDH bestaat 125 jaar. De orde van grootte van het budget is 2 miljoen euro. De subsidies bedragen tussen de 27 en 29% van de begroting. We hebben maar één streefdoel, en dat is de verdediging van rechten en vrijheden. Tot nu toe is dit geaccepteerd, behalve in een periode van de geschiedenis waaraan ik de heer Darmanin wil herinneren, de Vichy-periode. Ik geef toe dat ik verontrust en ook zeer bezorgd ben over de driften van deze macht die reëel zijn. Wij gaan van ontkenning van de democratie naar ernstige schending van de fundamentele publieke vrijheden”, hekelde Patrick Baudouin, voorzitter van de Liga voor de rechten van de mens.

Vrienden en de ouders van Serge roepen op om niet op te geven.

En de Soulevements de la Terre heeft aangekondigd dat er bij een verbod vele nieuwe lokale organisaties opgericht zullen worden.

Internationale steunverklaring.