Ga naar de inhoud

Frankrijk: Ontruiming ZAD lukt niet

De op maandag begonnen ontruiming van de ZAD – het door ecologen, boeren en punks beleefde terrein waar de geplande aanleg van een zinloos vliegveld is tegengehouden – lijkt niet te lukken. Verzet is hevig, en er komen steeds meer mensen helpen om te verdedigen. Ook elders in het land worden solidariteitsacties gehouden. (aanvullingen onderaan)

3 min leestijd

(Zie hier manifest ’ter verdediging van de ZAD’ en u wilt natuurlijk graag donateur van globalinfo.nl worden?!)

(Het laatste nieuws, met kaart van toegangswegen en politiecontrolepunten in het Frans hier)

De kaart die hierboven staat, geeft het beeld van de situatie op woensdag 11 april. De rode punten zijn ‘bijeenkomsten en manifestaties’, de zwarte blokjes ‘blokkades en bezettingen’ en de gele sterren ‘acties’.

Ook op veel universiteiten zijn acties en bezettingen, die waren al bezig uit protest tegen de aangescherpte selectieprocedures, maar worden ook vaak nadrukkelijk verbonden aan de strijd bij Nantes. En andersom, de rector van de universiteit van Nanterre waar een bezetting van de aula met veel geweld werd ontruimd, verklaarde dat dat nodig was om te voorkomen ‘dat er een ZAD op de universiteit zou worden ingericht’.

Op het terrein van de ZAD zelf treedt de politie met veel geweld op. Waarnemers vragen zich angstig wat hun volgende stap zal zijn nu hun ontruimingsoperatie niet lijkt te slagen. Doden veroorzaken misschien? Dat schrikbeeld is reëel gezien de door hen ingezette granaten, die enkele jaren geleden de demonstrant Rémi Fraise het leven kostte bij de ZAD van Testet in het zuiden.

Ondertussen zijn er veel oproepen tot solidariteit en om naar het gebied te komen om te helpen verdedigen. De grote alternatieve boerenbond Confederation Paysanne heeft haar leden opgeroepen om – met tractoren – naar het gebied te trekken ‘om de rust the helpen weerkeren’.

En nu is zelfs uit Macron’s eigen kamp (de ‘extreme centrumpartij’ LREP) de oproep gedaan om de ontruiming op te schorten. Daar zijn ze bang dat er anders doden vallen.

Onder de demonstranten is een aantal gewonden gevallen, wat geen wonder is gezien het aantal traangasgranaten en politie-aanvallen.

Er zijn ook gewonde politie-agenten, omdat ze hun eigen granaat te verduren hebben gekregen.

nanteszatZaterdag is er een grote manifestatie in de naburige stad Nantes

Dit is een van de oproepen voor internationale solidariteit

Ook in 2012 is er trouwens een keer een mislukte poging gedaan om het gebied te ontruimen, de geschiedenis lijkt zich nu te herhalen.

Engelstalig live-blog is hier te vinden

Franse updates hier

———-

Aaanvullingen:

Filmverslag 1e dag:

{youtube}K-_yiQKy5U0{/youtube}

en 2e dag:

{youtube}QsjKdnKsEXQ{/youtube}

Dag 3: {youtube}kA66XxA3Q9o{/youtube}

Een van de eerste acties bij de ontruiming op maandag was het aanpakken van de boerderij 100 noms. Dat was een vreemde actie, aangezien die boerderij juist een zeer populaire ‘niet militante’ hoek was. Misschien was dat de inschatting: meteen een wig drijven tussen de ‘geweldlozen’ en de rest. Hoe dan ook ging het juist niet op omdat het de woede onder omwonenden meteen deed vergroten.

Hier de beelden {youtube}SXkTURgTLj0{/youtube}