Ga naar de inhoud

Frankrijk: na de benzine energie doelwit stakingen

De indrukwekkende Franse acties tegen de arbeidswethervormingen hebben weer een nieuwe draai gekregen. Arbeiders in de energie-sector hebben – in navolging van die in de olieraffinage – nu ook al toegestemd om het werk plat te leggen. Dat kan betekenen dat de energievoorziening in het land in gevaar komt.

3 min leestijd

(Zie alle eerdere berichten over de Franse arbeidswetprotesten via deze tag)

Aanvullingen: overzicht gebeurtenissen 26 mei hier

Door acties en blokkades bij de olieraffinaderijen zijn veel benzinepompen in Frankrijk droog komen te staan. Zie eerder bericht daarover op globalinfo.nl hier). Volgens de vakbond CGT zijn nu alle acht raffinaderijen van het land ‘getroffen door stakingen’. In sommige gevallen heeft de Franse politie de blokkades met harde hand doorbroken.

Gisteren hebben – op instigatie van de vakbond – personeelsleden van (kern)energiecentrales gestemd om ook in hun bedrijf actie te beginnen te ondernemen. Zoals de belgische krant De Morgen het samenvat: Het Gaat Nu Hard Tegen Hard in Frankrijk
“Strategische olievoorraden ingezet, stakingsdreiging in kerncentrale”. Er zouden blokkades op span staan bij de kerncentrale van Nogent.
Volgens de Volkskrant heeft personeel van 19 centrales besloten tot een staking (van beperkte duur weliswaar, maar dat kan snel uit de hand lopen).
Ik heb dat vernomen uit een artikel van Peter Storm op zijn blog, waarin ook andere interessante achtergrondinformatie over se strategie van de vakbond te vinden is.
Dagblad le Monde heeft het over ’tenminste 16 centrales’ die voor staking gestemd hebben
Naast tekorten aan benzine aan de pompen, zou er dus ook wel eens tekort aan elektriciteit kunnen komen. Wat de pompen betreft het volgende interessante plaatje (screenshot van deze website waarop je als automobilist kunt zoeken naar een pomp die nog open is).

carte penurie mon essence fr 5603697

De volgende landelijke actiedag is: vandaag!

En voor massale landelijk demonstraties wordt toegewerkt naar de  14e juni.

Overzicht van alle lopende stakingen tegen de wet (stand van 23 mei):

Het zoveelste filmpje met een compilatie van relbeelden (en vooral: politie-optreden daarbij)

België

In België (‘unrelated’ zoals ze dat noemen bij de BBC) was ook een flinke oploop te zien tegen bezuinigingsbeleid afgelopen dinsdag, toen meer dan 50.000 mensen op de been kwamen (foto’s) Reportage op DeWereldMorgen
Op het einde waren er opstootjes, relpolitie trok er op uit en het waterkannon werd in gang gezet. Veel commotie was er toen de provocerende en al jaren beruchte politiechef Vandersmissen van een van de demonstranten een koekje van eigen deeg kreeg. (De dader zit inmiddels vast).

Personeel van de Franstalige spoorwegbond heeft besloten tot een ‘spontane staking’ (vanwege verslechterende arbeidsomstandigheden) die nu nog voortduurt en wellicht voortgezet wordt, afhankelijk van onderhandelingen.

Aanvulling: Spoor Staakt Voort, overleg mislukt.

Spoor staakt voort, overleg mislukt
Spoor staakt voort, overleg mislukt

Internationale Sociale Staking?

Gaan er weer stemmen op om de Franse opleving van activisme te enteren voor een internationale ‘sociale staking’. Zie over dit fenomeen deze recente analyse vanuit Italië en dit achtergrondstuk van de Britse organisatie ‘Plan C‘.

Verder:

Zie ook Nuit Debout Nederland Facebook group