Ga naar de inhoud

Frankrijk: Bijeenkomst van de ‘Commune van Communes’

In het Frans klinkt het veel beter, en is er natuurlijk ook de bewuste associatie met DE commune van 1871, toen de bevolking het heft daadwerkelijk zelf in handen nam. Maar er is een levendige discussie en praktijk van ‘vrije gemeentes’ in Frankrijk aan de gang. Op 18 en 19 januari is er een overleg tussen die ‘gemeentes’ in Commercy. Commercy, op zijn beurt, is een van de plekken waar Gilets Jaunes sterk zijn en vaker ‘assemblees’ hebben georganiseerd.

3 min leestijd

(Bron website van de assemblee citoyenne van Commercy, vertaling globalinfo.nl (donateur worden, ja toch?) Foto commons wikimedia door Thomon)

(Zoals ook uit deze tekst blijkt, zijn de Gele Hesjes in Frankrijk een stuk volwassener en progressiever dan de karikatuur die een stel pownews/geenstijl-boeroepers er in Nederland van maakte, en waar ze ook niets mee te maken hebben)

Bijeenkomst van de Vrije Gemeenten en Municipalistische initiatieven, in Commercy op 18 & 19 januari.

De Commune des Communes heeft geen identiteit of voorgedefinieerde functie Wij nemen op bescheiden wijze het initiatief tot wat ons noodzakelijk lijkt in een onrechtvaardige en autoritaire politieke context. Tijdens dit weekend stellen we voor om te definiëren wat we gemeen hebben, evenals de bases die ons in staat zouden stellen om een sterk en oprecht communalistisch netwerk op te bouwen, dat zichzelf vestigt als emancipatoir en revolutionair. Hoe kunnen we samenwerken tussen vrije gemeenten, onze ervaringen communiceren en onderling uitwisselen, instrumenten delen, de krachtsverhoudingen lokaal en nationaal verankeren?

Bij deze gelegenheid zullen we het vraagstuk van het “communalisme” aan de orde stellen als een perspectief van sociale en revolutionaire transformatie. Hiertoe zullen we een reflectie ontwikkelen rond de volgende vragen: Wat wordt bedoeld met “tegenmacht” ten opzichte van het bestaande systeem? Wat zijn de economische en politieke alternatieven? Hoe kunnen ze worden ontwikkeld en onderling worden afgestemd? Welke instrumenten kunnen worden gebruikt om een herverdeling van de macht op gemeentelijk niveau te stimuleren (verenigingen, onderwijs, coöperaties, enz.)? Hoe kunnen we gemeenschappelijke initiatieven in al hun diversiteit meer zichtbaar maken en met elkaar in verband brengen (Maison du peuple, bevrijde wijk/gebied, volks-/burgersvergadering, burgerlijst, etc.)? Hoe kunnen gemeenschappelijke plaatsen (buurtcentra, zelfbeheerde panden, enz.) worden ingericht en in stand gehouden? Hoe kunnen we de materiële autonomie en de productiecapaciteit van gemeenschappelijke initiatieven versterken?

Het is een eerste stap in de opbouw van een gemeenschappelijke vrije ruimte. We willen dat deze ruimte een plaats van uitwisseling is om een gemeenschappelijke revolutionaire visie voor te stellen, die diepe en duurzame veranderingen in onze respectieve leefruimtes in gang zet. Op een dag zullen we dan misschien allemaal tegelijk een lokale organisatie opeisen door middel van directe democratie, en een confederatie van vrije gemeenten uitroepen!

Lang leve de macht aan de bevolking, door de bevolking, voor de bevolking!

Vive le pouvoir au(x) peuple(s), par le(s) peuple(s), pour le(s) peuple(s) !

 Facebook de la rencontre / Twitter / Faire un don / Consulter le programme et télécharger

(voorlopig programma: https://7dd430a2-c215-4bb9-bc7a-acb2ea178837.filesusr.com/ugd/cf544d_29028cab9da74f698d6a4934a24ecdf3.pdf)

Aanvulling globalinfo:

Zie hieronder de beelden van de slotverklaring van de eerste ‘assemblee des assemblees’ in Commercy een jaar geleden (en een Franstalig artikel daarover)

{youtube}gJI5_us3RJI{/youtube}