Ga naar de inhoud

Frankrijk: A69 moet snel weg

De sterke en militante milieubeweging in Frankrijk heeft (een deel van zijn/haar) pijlen gericht op het voorkomen van een zoveelste grote misdaad tegen mens en natuur. De aanleg van de snelweg A69 tussen Toulouse en Castres, in de Tarn.

5 min leestijd

Op 21 oktober was er een nieuwe grote mobilisatie. Een snelle vertaling van rapportage door Reporterre (bron: Engels hier en Frans hier, en meer foto’s. Demonstraties, brandende barrikades, bezetting en ontruiming tegen het snelwegproject.

[…] Op 21 oktober namen aan de rand van Saïx, op het platteland van de Tarn, meer dan 10.500 mensen – 5.000 volgens het bureau van de prefect – deel aan de grootschalige mobilisatie. Het doel was op te roepen tot onmiddellijke stopzetting van de werkzaamheden aan de A69, een omstreden snelwegproject dat Toulouse met Castres zal verbinden.[…]

https://www.youtube.com/watch?v=vsBs9SzYdCE

Rond 13.00 uur vormden zich niet één, niet twee, maar zes afzonderlijke optochten bij het basiskamp – één voor elke A69 “leugen”. Van tevoren waren er kleine folders uitgedeeld met details over de missies van elk van hen. Onder de kleurrijke spandoeken verlieten de deelnemers de locatie langs verschillende routes.

Het gouden team ging vervolgens naar het Pierre Fabre Lab, de belangrijkste verdediger van het omstreden project. Onderweg drongen tientallen mensen met capuchons het terrein van het bedrijf Bardou binnen – volgens de activisten “betrokken bij het project” – en braken de metalenhekwerken af die het terrein beschermden. Een paar stenen vlogen tegen de ramen van het gebouw, waarvan de smetteloze muren al snel bezaaid waren met graffiti.

“Even verderop wacht een welkomstcomité op ons,” zegt een van de deelnemers. Achter zijn vingertoppen, wijzend naar de horizon, staat een indrukwekkende wegversperring die door de politie is opgezet. “Dus laten we bij elkaar blijven, en wat er ook gebeurt… Geen asfalt!”

Een paar minuten later, geconfronteerd met de omvang van de politieaanwezigheid en de regen van traangas, gaven de in het zwart geklede activisten hun aanvankelijke doel op. Eén persoon, die op een brancard lag, werd door ambulancepersoneel teruggebracht naar het kamp.

Tegelijkertijd viel het rode team een cementfabriek binnen van het bedrijf Carayou. “De individuen hebben de plek in brand gestoken”, zegt de prefectuur van Tarn. Materiële schade omvatte onder meer een containergebouw, drie betonmolenvrachtwagens en een bouwmachine. Gesteund door een helikopter lijken de 400 gemobiliseerde politieagenten en 1.200 gendarmes een groot deel van hun strijdkrachten te hebben geconcentreerd in het licht van deze twee snelle aanvallen. […]

Ondertussen vond op korte afstand van het kamp een derde operatie plaats. De paarse stoet maakte van deze afleiding gebruik om haar missie zo discreet mogelijk uit te voeren. Een vrouw, met konijnenoren als versiering, vertelde over de inval bij La Crémade, een oude boerderij midden in de velden: “De ontwikkelaar van de A69, NGE, had alle toegang tot deze prachtige gebouwen ommuurd. Ze hadden ook tonnen vloeibare mest gedumpt zodat niemand terug zou willen komen. Maar wij hebben het opgeruimd.

Volgens La Depeche du Midi (van 21 oktober):

[…] Toen de officiële optocht begon, namen enkele honderden demonstranten een andere route dan de route die door de prefectuur was goedgekeurd. Ze vertrokken vanuit Crémade, doorkruisten het regionale natuurgebied en kwamen uit op de RN126 ter hoogte van Cambounet-le-Sor, waar verschillende bedrijven gevestigd zijn.

Daar slaagden de demonstranten erin om twee locaties in te nemen die ongeveer 900 m van elkaar lagen: de cementfabriek Carayon en de projectontwikkelaar Bardou Promotion. Op de eerste brak brand uit, waarbij een algeco, drie mixers en een machine voor openbare werken beschadigd werden. Bij de tweede werd het gebouw beschadigd en werden de hekken gesloopt. De demonstranten trokken zich daarna onmiddellijk terug in het kamp.

Zowel de gevolgde route als de werkwijze wijzen op een bewust geplande inval. Bovendien zijn beide bedrijven betrokken bij het snelwegproject A69, als onderaannemers van Atosca. Ze werden onlangs zelfs als voorbeeld gesteld door de concessiehouder: “Op dit moment werken er zo’n veertig bedrijven aan de A69, die samen meer dan 700 mensen vertegenwoordigen. Meer dan twintig daarvan zijn lokale bedrijven (Bardou, Cazal, Chausson-Carayon, GPT Gannac…)”, verklaarde Atosca in haar persbericht van 17 oktober.

De cementfabriek Carayon, opgericht in 1938 in Viane, heeft verschillende betonfabrieken, voornamelijk in de regio Tarn. Ze exploiteert steengroeven en levert gebruiksklaar beton en betonblokken. Bardou Promotion is een afsplitsing van Bardou Travaux Publics, een familiebedrijf met 25 werknemers dat ontwikkelingswerk, netwerken, woningbouw en sloopwerken uitvoert.

Zondag: Ontruiming Cremzad

France3 Occitanie / Zondag 22 Oktober 2023

Sinds gisteren, zaterdag 21 oktober, heeft een deel van de anti-A69 demonstranten hun kamp opgeslagen in La Crémade (Tarn), op de bouwplaats van de A69, om een Zone à Défendre (ZAD) te creëren. De politie besloot op zondag 22 oktober rond 13.00 uur in te grijpen.

[De bewoners gingen de confrontatie met de politie aan en er werd traangas afgevuurd […]. De barricades die de toegang tot het terrein versperden, werden ook vernietigd met behulp van gepantserde gendarmerievoertuigen. De “zadisten” beantwoordden het traangas met stenen en flessen. […]

Volgens onze journalisten was het gebied om 1:15 u ontruimd.

[…] Ongeveer dertig demonstranten zouden gewond zijn geraakt. De repressie is vrij gewelddadig,” zegt de Extinction Rebellion-beweging in een van haar publicaties op sociale netwerken. De politie schieten gas tot aan het kamp, tot aan de tractor en de tent, die bijna in brand vloog. Zorg goed voor jezelf, alle kwetsbare mensen kunnen zich aansluiten bij de rode vlag om veilig te zijn!” Er zijn ook meldingen van branden door traangas.

[…] Tijdens een persconferentie aan het einde van de dag kondigde de prefect van het departement Tarn, Michel Vibois, aan dat de ontruiming had plaatsgevonden in het kader van een gerechtelijke operatie, wegens bezetting van een pand met geweldpleging, en dat er 9 personen waren aangehouden.

Zie meer info en foto’s hier