Ga naar de inhoud

Frankrijk 5 juli: Voortgaand protest tegen Loi Travail

Voor wie denkt dat het verzet tegen de arbeidswethervorming in Frankrijk verdwenen is, omdat je media er niet over berichten; het ligt aan je media. Een kleine update (we moesten afgelopen week verhuizen, daardoor geen gelegenheid gehad om Frankrijk en brexit te verslaan, maar de chaos herstelt zich langzaam…)

2 min leestijd

(Zie hier de eerdere berichtgeving over de burgeroorlog in Frankrijk op globalinfo.nl)

Vandaag, dinsdag 5 juli, komt het wetsvoorstel wederom voor in het parlement. Maar wederom gaat de regering de decreet-truuk toepassen (artikel 49-3) waardoor er geen stemming in het parlement over plaatsvindt.  Natuurlijk moeten de PS-parlementsleden daarmee instemmen, wat ze wel weer zullen doen. (zie hier een ellenlang wikipedia-lemma over het beruchte artikel).

Des middags ‘defileren’ de vakbonden wederom, vergezeld van andere tegenstander, voor de zoveelste keer, in Parijs en in andere steden. (Zie hier details). Ondertussen wordt er onderhandeld over het weghalen van een paar van de ergste maatregelen in de wet, maar zonder de ‘essentie aan te tasten’ (le Monde).

Vorige week was het ook alweer flink raak. Precies een week geleden, op 28 juni, was er weer een felle demonstratie in Parijs (met tussen de 14.000 (politie) en 55.000 (vakbonden) deelnemers (in het hele land tussen de 64.000 (politie) en 200.000. Zie hieronder de beelden van Parijs.

{youtube}1FWslJekOxc{/youtube}

En Bordeaux

Dit ondertussen in Lille.

Voor de demonstratie in Parijs werd de arbeidsbeurs bezet waarbij 300 actievoerders door ME omsingeld werden.

Later op die dag werd een poging gedaan om Place de La Republique (thuishaven van Nuit Debout in Parijs) te bezetten, wat door de politie hardhandig ongedaan gemaakt werd.

Twee dagen later deed premier Valls een poging om een toespraak te houden in Montpellier:

De socialisten hebben nu besloten om hun jaarlijkse zomercongres, gepland voor eind augustus in Nantes, wegens de protesten (of zoals het officieel heet: ‘om veiligheidsredenen’) af te gelasten. Dat is ongekend. Ze ‘beraden zich nu over een nieuwe plek en datum. Nantes is de thuishaven van de sterke ecologische beweging tegen het naburig geplande vliegveld Notre-Dame des Landes. In de streek is net een omstreden referendum over het vliegveld gehouden (voorstanders wonnen met 55 procent) en ontruiming dreigt nu in het najaar.

Verder

Manifest tegen verbod op demonstreren in Liberation
(Franstalig, vertaling volgt later)
Zie hier een gedetailleerd (ook in het Engels vertaald) chronologisch overzicht van de verwikkelingen rond de Loi Travail tot nu toe.

En een overzicht van de beste graffiti

En als toegift nog een clip met de bekende beelden.