Ga naar de inhoud

Frankrijk 17 december: Oproep tot zoveel mogelijk demonstraties

Oproep van jonge mensen om de gebruikelijke nederlaag te overwinnen. Op 17 december is er een nieuwe grote dag voor de stakingsbeweging in Frankrijk tegen hervorming van de pensioenen. Die strijd wordt door allerlei sectoren in het land gesteund, en gaat gepaard met felle protesten. Vanuit ecologische jongeren is een oproep verschenen om actief aan de acties deel te nemen. Hieronder voor u vertaald.

3 min leestijd

(Bron: Résistance Écologiste Rennes (facebook) vertaling globalinfo.nl, dol op donateurs)

De pensioenhervorming zegt ons: “Je zult langer moeten werken”. Wat is er absurder als klimaatafspraken oproepen tot productieverlaging en dus arbeidstijdverkorting? De jongeren die vandaag de dag mobiliseren op het gebied van het klimaatvraagstuk moeten verder gaan dan dit thema alleen, om het hele kapitalistische systeem te bestrijden, dat altijd gebaseerd is op de uitbuiting van de planeet en die van de mensen. Het is daarom noodzakelijk om de initiatieven te vermenigvuldigen, vooral op straat, om uit de gebruikelijke en voorspelbare patronen te geraken.

Sinds het begin van de staking op 5 december is geen van de demonstraties erin geslaagd zich onvoorspelbaarder te maken dan de traditionele tocht Charles De Gaulle – Republique – Place de Bretagne. Terwijl Macron, niet tevreden met zich te beperken tot het niet toegeven op zijn plannen, ondertussen aankondigt dat ze nog erger zijn dan we dachten. Dus zelfs als we op 5 december met 1,5 miljoen mensen op straat waren, waarvan 25.000 in Rennes, is het duidelijk dat ons aantal alleen succesvol zal zijn als we besluiten om het strategisch te gebruiken.

“Samen staan we sterker’…. maar om wat te doen? Sterker om zich te onderwerpen aan de gebruikelijke rondleiding zoals ons opgelegd door het stadsbestuur, een rondleiding die het vernederende verbod op protest in de binnenstad accepteert en rechtvaardigt? (het was op 5 december verboden om de binnenstad te betreden, vert.) Terwijl de gele vestjes het afgelopen jaar lieten zien dat het niet alleen mogelijk, maar nog meer wenselijk was om de routes en demonstraties te vermenigvuldigen, zouden we terug moeten gaan om ons op te laten sluiten in “unitaire” parades?

Dit is geen onontkoombaar lot. Laten we niet uit gemakzucht de weg nemen die de Macronistische macht voor ons legt. Laten we de heerschappij van de politieterreur afwijzen en laten we dit nauwe kader, dat ons verstikt, weigeren. Laten we het risico nemen van een onverwachte reis met hoop. Laten we initiatieven en actiemiddelen omarmen, laten we creatief en onvoorspelbaar zijn. Het vormen van meerdere demonstraties betekent niet een verdeling van krachten, maar een toename van onze actiekracht.

Daarom roepen wij op om niet alleen deel te nemen aan de hoofddemonstratie of de groene demonstratie die vanaf de Thabor zal vertrekken, maar ook om u te organiseren om een veelheid aan optochten in Rennes te creëren. Het politieapparaat verbiedt ons toegang tot het centrum van de stad vanuit het zuiden? Beter zullen we komen vanuit het noorden, oosten en westen. En dat bij de doorkomst van elke nieuwe demonstratie ook de blokkades van economische doelwitten mogen bloeien. Want door ons de middelen geven om over de politieversperringen te komen om dit destructieve systeem te stoppen, wordt de weg geopend naar de felbegeerde overwinning.

Intrekking van de pensioenwet.

Intrekking van de regering Macron.

Intrekking van het kapitalistische systeem.

Jonge mensen in staking voor de toekomst

Résistance Écologiste Rennes
Jeunes Ecologistes Rennes
Youth For Climate Rennes
Extinction Rebellion Liffré
Beaulieu écologiste