Ga naar de inhoud

Frankrijk 15 september: Geen rentree voor de Loi Travail

De zomervakantie, die in Frankrijk traditioneel lang is en alle lopende zaken overhoop haalt, betekende ook een pauze voor de felle protesten tegen de hervormingen van de arbeidswetgeving (Loi Travail of Loi Khomri). Met de ‘rentree’ komt daar op 15 september als het goed is een einde aan. Hoewel de regenten midden in de zomer de wetshervorming officieel gemaakt hebben, begint het verzet ertegen weer op stoom te komen.

3 min leestijd

Waar ging het ook alweer over? Zie alle eerdere berichten over de Franse arbeidswethervorming en de protesten ertegen hier.

Eerder deze week kwam ook een geweldig filmpje (Engels ondertiteld) over de eerdere demonstraties en wie nu precies de relschoppers zijn (casseurs)
{youtube}URAb-apeTj0{/youtube}

De wet is op 9 augustus officieel ingeschreven, en u kunt alle 121 artikelen hier nalezen.

Maar daarmee is het proces nog niet af. Eerst moet er een hele reeks dekreten afgekondigd worden, waarvoor madame Khomri (de staatssecretaris van Arbeid) tot 1 janurai 2017 de tijd heeft, en als alles dan meezit wordt de boel pas op 1 januari 2019 werkelijk beleid… (Le Monde)

Hoe dan ook gaat president Hollande, net als de rest van de regeringsleden die aspiraties in die richting hebben, zich opmaken voor de komende verkiezingen, en hoopt hij dat de kiezers dit dossier snel vergeten. Premier Vals, die ook voor z’n eigen hachie gaat, heeft voor de zekerheid al publiekelijk verkondigd dat hij ‘helemaal geen socialist is’.

Maar nadat er voortdurend felle oproepen verschenen om de nieuwe wet te torpederen door met de voeten te stemmen, wordt nu  aangekondigd dat de hele presidentsverkiezingen afgeschaft gaan worden, als begrafenis van het hele treurige verkiezingscircus.

Nadat de eerste schermutselingen (nuit debut op 31 augustus) alweer op straat te zien zijn geweest, (natuurlijk ook in opstandig Nantes) wordt de aandacht van de tegenstanders van de Loi travail nu gericht op de 15e september. Dat is de officiële opening van het schooljaar, in ieder geval van de meeste middelbare scholen (lycea). (website ministerie van onderwijs)

Er wordt dan gedemonstreerd, en het aantal vakbonden en andere organisaties dat ertoe oproept neemt zienderogen toe. Ook wordt de roep steeds luider om vanaf die datum te gaan staken. De vaak aangeroepen ‘onbeperkte algemene staking’ doemt aan de horizon op, maar tot nu toe voelde het syndicale front zich te zwak om de stap te wagen. Zie links naar oproepen en meer informatie hier.

De demonstratie in Parijs begint in ieder geval om 14.00 bij Bastille (waar anders) en wordt georganiseerd door de vakbonden CGT, FO, FSU, Solidaires, UNEF, UNL, FIDL https://paris.demosphere.eu/rv/49095

grevegeneraleMaar de dag is ook ideaal om het begin van het schooljaar in de war te schoppen door je respectievelijke school te blokkeren alvorens naar de demo te gaan. (oproep daartoe)
Nog een oproep van de vermaarde MILI (Mouvement Inter Lutte Indépendant) om schoolgebouwen te bezetten aan de vooravond van de 15e en permanente actiecomites op te richten en je eigen stad op z’n kop te zetten.

Havenarbeiders in Le Havre zijn op 31 augustus gearresteerd wegens deelname aan eerdere acties. Door de arbeiders wordt dit gezien als een poging om de mobilisatie naar 15 september te intimideren.

Clip voor 15 september: Ni Loi, Ni Travail

Overigens: de strijd tegen de aanleg van een groot nieuw vliegveld bij Notre Dame Les landes (bij Nantes), waar veel van de militante demonstranten ook bij betrokken zijn, zal op 8 oktober opnieuw opvlammen met een demonstratie aldaar. Daarover later meer.