Ga naar de inhoud

Frankrijk: 14 Juni Moeder aller Protestdagen

Alles wat links en actief is in Frankrijk mobiliseert nu naar de 14e Juni toe. Drie landelijke vakbonden en tal van kleinere organisaties roepen hun achterban op om die dag naar Parijs te komen. Het zal een nieuw hoogtepunt worden in een ongekende opleving van radikaal syndicalisme. Het gaat allemaal om het verwerpen van de arbeidswethervorming, maar voor een groot deel van de demonstranten gaat het om veel meer dan dat.

3 min leestijd

Zie voor eerdere berichten over deze kwestie op globalinfo.nl deze tag. (disclaimer: uw razende reporter was een weekje op reis, vandaar even weinig updats over de arbeidsstrijd in Frankrijk, maar dat wordt dus nu weer opgepikt)

Tous a Paris! (iedereen naar Parijs!) luidt het motto op de websites van alles dat links is. Ook de meer radicale organisaties, die het onderhandelingstraject van de vakbonden afwijzen, roepen er toe op.

En ook wordt aangekondigd dat de kop van de demonstratie veroverd gaat worden op ‘de vakbondsbonzen’.

Tegelijkertijd verschijnt nu een pleidooi om eens goed na te denken over het militante gedrag bij de demonstraties, dat op 4 juni bij een herdenkingsdemonstratie voor een enkele jaren geleden door fascisten vermoorde demonstrant (beeld).

De acties tegen de arbeidswethervorming (officieel: Loi Khomri of Loi Travail) lopen al maanden. U kunt een overezicht vinden onder deze tag bij globalinfo. Hoewel een deel van de demonstranten fors tekeer gaat tegen banken en politie, lijkt dat de opkomst van de demonstranten niet echt te deren; er zijn sinds de hervormingswet werd aangekondigd vele dagen geweest dat tienduizenden demonstranten de straat opgingen. Maar voor 14 juni wordt een nieuw record verwacht. Er komen vanuit tachtig steden bussen naar Parijs. En er is een speciaal autodelen/liftwebsite opgezet. Het aantal demonstranten zou wel eens in de zes cijfers kunnen lopen.

Maar er wordt ook niet gewacht op 14 juni. Dagelijks zijn er in Frankrijk grotere en kleinere acties tegen de ‘neoliberale hervormingen’. Vandaag (8 juni) werd bijvoorbeeld staatssecretaris madame Khomri thuis bezocht door werklozen. Ze deden daartoe althans een poging, maar werden door een hoop politie opgevangen.

Op dezelfde dag werd begonnen met een blokkade van de haven van Lille.

Een dag eerder werd minister van Financien Macron belaagd toen hij op werkbezoek ging.

En nu gaan ook de vuilnismannen/vrouwen nog staken.

Ter voorbereiding van de 14e juni (en wat daarna nog komt: niemand verwacht natuurlijk door een zo’n demonstratie de overwinning te kunnen halen) wordt er op 11 en 12 juni vergaderd op de Universiteit van Nanterre. In de Oproep wordt gepleit voor een ‘Landelijke Coordinatie van Strijd’.

Achtergrondstuk over belang stakingen en de ontwikkelingen sinds maart door Anarchistische Groep

Mobilisatie-video Taranis.

Deze is ook mooi: {youtube}dWWSZpy94mc{/youtube}

Repressie:

Er zijn vele mensen opgepakt sinds de demonstraties en acties in maart begonnen. Sommigen worden vrijgelaten, anderen vervolgd. Een van hen is Antoine, die al al sind 17 mei vast zit en er wordt een campagne gevoerd om zijn vrijlating te eisen

Anderen raken (zwaar) gewond. Er zijn ogen uitgeschoten bij demonstranten door politie die z’n granaten rechtstreeks op de hoofden van de demonstranten mikt. Een demonstrant schijn in koma te liggen en journalisten zijn dermate vaak door politie mishandeld dat ze zelf ook in actie komen.

Er worden nu nieuwe wapens gesignaleerd bij de politie zoals dit gruwelijke geweer.

In de krant Liberation verscheen een sterke oproep. ondertekend door aardig wat prominenten, aan de overheid om de repressie te staken en ook te stoppen met het criminaliseren van demonstranten.

Er verschijnen nu ook verschillende oproepen om, in het kader van de strijd tegen de arbeidswethervroming, het EK Voetbal aan te pakken.

Dat kan allemaal dus nog leuk worden. Op globalinfo.nl zal het allemaal op de voet gevolgd worden.

En voor wie deel wil nemen: 14 juni 13:00 uur Place d’Italie.