Ga naar de inhoud

Fossielvrij Onderwijs: geen kolen, olie en gas in onze klas

Oliemultinationals die uw kinderen via de school bestoken met propaganda. Je gelooft het misschien niet, maar het gebeurt. En je kunt er wat tegen doen…

3 min leestijd

(Bron: website fossielvrij onderwijs)

Kolen-, olie- en gasbedrijven zijn steeds vaker te vinden op basisscholen en middelbare scholen. Met ‘coole’ lespakketten over energie leren ze kinderen dat de omslag naar schone energie niet zo’n haast heeft.

Dit is zorgwekkend en onverantwoord, omdat elke seconde telt om klimaatverandering te beperken. Bescherm kinderen tegen de boodschap van de fossiele industrie.

Bedrijven als Shell, NAM, GasTerra en Gasunie zetten hun eigen winst voorop, ten koste van een gezonde en veilige toekomst van kinderen. Zolang fossiele bedrijven de energietransitie tegenwerken, hebben ze onze kinderen niets te leren. Ban de fossiele industrie van (basis)scholen. Geen kolen, olie en gas in onze klas!

(Toevoeging globalinfo:zie ook dit artikel van De Correspondent: Zo beïnvloeden olie- en gasbedrijven het Nederlandse onderwijs)

En er is een petitie (maar dat is natuurlijk niet genoeg…)

Tekst

Kolen-, olie- en gasbedrijven zijn steeds vaker te vinden op basisscholen en middelbare scholen. Met ‘coole’ lespakketten over energie leren ze kinderen dat de omslag naar schone energie niet zo’n haast heeft.

Niet zo’n haast? En klimaatverandering dan?

Het is niet gek dat juist bedrijven als Shell, GasTerra, NAM en Gasunie kinderen aanpraten dat we nog heel lang kolen, olie en gas nodig hebben. Dat we niet zonder fossiele brandstof kunnen. Want hoe langer het duurt voordat de maatschappij afstapt van kolen, olie en gas, hoe meer winst deze bedrijven kunnen maken.

Met lespakketten over schone technologie, doen fossiele bedrijven net of ze het beste voor hebben met de toekomst van kinderen. Maar niets is minder waar.

99% van hun tijd en geld besteden deze bedrijven aan vieze energie. Dag in dag uit gaan ze willens en wetens door met het verergeren van klimaatverandering, met het afbreken van onze leefomgeving.

Maar dat zeggen ze er niet bij in hun flitsende lesmateriaal.

De fossiele industrie verspreidt valse feiten op scholen aan kinderen op een beïnvloedbare leeftijd. Aan kinderen, die straks het meeste te lijden hebben onder de gevolgen van klimaatverandering.

Bedrijven die winst maken met kolen, olie en gas veroorzaken en verergeren klimaatverandering. Juist deze bedrijven praten kinderen aan dat we nog heel lang kolen, olie en gas nodig hebben. Dat aardgas een schone fossiele brandstof is, terwijl gas al even schadelijk is voor het klimaat als kolen.

Voelt u ook hoe krom dit is? Hoe fout?

U, de minister weet wat fossiele bedrijven aan kinderen leren, maar u doet er niets aan. U vindt het de verantwoordelijkheid van leerkrachten, u zegt dat zij maar beter moeten opletten.

Wij vinden dat niet genoeg.

Er staat zo ongelofelijk veel op het spel voor de toekomst van deze kinderen. Daarom moet de overheid kinderen in bescherming nemen tegen de hebzucht van fossiele bedrijven.

Bovendien kunt u niet van drukke leerkrachten, ouders en leerlingen verwachten dat zij de ware bedoelingen van fossiele bedrijven meteen doorzien. Dat kan bijna niemand. Want het lesmateriaal is gemaakt door slimme marketing- en PR-bureaus.

Daarom willen wij dat u maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt om de kinderen te beschermen.

Wij vragen u als minister om wettelijke maatregelen:

Bescherm kinderen tegen de boodschap van de fossiele industrie. Bedrijven als Shell, NAM, GasTerra en Gasunie zetten hun eigen winst voorop, ten koste van een gezonde en veilige toekomst van kinderen. Zolang fossiele bedrijven de energietransitie tegenwerken, hebben ze onze kinderen niets te leren.

Ban de fossiele industrie van (basis)scholen. Geen kolen, olie en gas in onze klas!