Ga naar de inhoud

Fort Europa: wie mensenlevens redt riskeert 20 jaar

18 mei 2022 – Deze week begint in het Italiaanse Tripani het proces tegen 21 mensen betrokken bij reddingsoperaties op de Middellandse Zee. Het gaat om bemanningsleden van de Iuventa, die naar aangeven van Amnesty International het leven van 14.000 vluchtelingen redden.

1 min leestijd

(Bron: website Ander Europa)

In 2017 werd de Iuventa door de Italiaanse autoriteiten aan de ketting gelegd, waardoor een eind kwam aan het werk van de Duitse ngo Jugend rettet die het initiatief voor de Iuventa had genomen.

Onder de beschuldigden bevinden zich ook medewerkers van Artsen Zonder Grenzen en Save the Children. Bij de eerste zittingen zal de rechtbank in Tripani erover beslissen of ze kunnen beschuldigd worden van “hulp bij het illegaal binnenkomen van Italië”, waarvoor men een gevangenisstraf tot 20 jaar riskeert. Bij gelijkaardige gevallen van criminalisering van hulpverleners werd door de openbare aanklager al het argument gebruikt dat de vluchtelingen “niet in acuut gevaar verkeerden”… Waarnemers van Amnesty zullen het verloop van het proces ter plaatse volgen.

Tot zover berichtje van de website Ander Europa. Hieronder een (link naar een) lang interview met een van de aangeklaagden, in het Duits, ben bezig het te vertalen, dus zal later vervangen worden door een nederlandse versie:

»Das eigentliche Problem ist die Kriminalisierung von Flucht und Migration«

Zie ook: https://iuventa-crew.org/news