Ga naar de inhoud

Forse rellen wegens bezuinigingen Roemenië

Sinds 13 januari is het behoorlijk onrustig in Roemenië en op 15 januari waren er regelrechte rellen in de hoofdstad. Aanleiding is het strenge bezuinigingsbeleid van de liberale regering van President Traian Basescu. De ME trad massaal op met knuppels, waterkanonnen en traangas, terwijl de demonstranten hier en daar fel terugvochten en zelfs molotov-coctails gebruikten.

3 min leestijd
roemenie

Basescu kwam in 2004 voor het eerst aan de macht kwam en voerde toen in ruil voor een IMF-lening grootscheepse bezuinigingen door. Achterliggend doel was toentertijd de toetreding tot de EU mogelijk te maken, wat in 2007 dan ook geschiedde. In 2009 won Basescu voor de tweede keer de presidentsverkiezingen, met miniem verschel tegen de sociaaldemocraat Mircea Geoana.

Een kort verslag met wat achtergrondinformatie is te vinden bij het weblog vastminority:

Die linkt ook naar het volgende filmpje van de protesten in Boekarest {youtube}k1NDAJQxEQs{/youtube}

Film van gebeurtenissen op 15e voor Universiteit

Flard beelden van een demonstratie

Commentaar van een Roemeen op een mailinglijst (de naam van de auteur is bij de globalinfo-redactie bekend):

De protesten begonnen op vrijdag 13 januari toen president Basescu besloot om Raed Arafat (een arts van Palestijnse oorsprong) te ontslaan. Hij was staatssecretaris en verzette zich tegen privatisering van de gezondheidszorg. Na zijn ontslag groeiden protesten uit tot een algemeen protest tegen het bezuinigingsbeleid in meer dan 20 steden in Roemenie.

(…) “De massale protesten, eerder ook al in Hongarije, zijn ook van belang buiten de landsgrenzen. Ze laten zien dat mensen zich afwenden van Eurocentrisme en de eenzijdige gerichtheid op het kapitalisme. De ervaringen van de Oost-Europese postcommunistische hervorming laat bij uitstek zien dat de idee van zowel de vrije markt-uitbreiding in tijden van ‘boom’ als de neoliberale bezuinigingen in tijden van crisis, gebaseerd zijn op inperking van sociale rechten en concentratie van publieke sectoren.”

Ook op de Duitse Indymedia staat een verslag (van de Roemeense anarchosyndicalistische bond ASIR) met meer details over de achtergrond

Volgens het verslag waren er duizenden mensen betrokken bij gevechten met de politie in meerdere steden. Op 15 januari raakten in Boekarest meerdere demonstranten zwaar gewond door politie-optreden.

Eind december kondigde president Traian Basescu van de rechtse Liberaal-Demokratische partij (PDL) een wet af die tot volledige privatisering van het gezondheidsstelsel zou moeten leiden. Doel zou zijn om een “concurrentieslag tussen ziekenhuizen op gang te brengen”. Zelfs de ambulancedienst zou geprivatiseerd moeten worden, met als gevolg dat wie geen geld heeft, geen noodhulp zou kunnen krijgen. Tegelijkertijd werd grof gesneden in het pakket van de verzekerden. Na het ontslag van staatssecretaris Jaer Arafat kwam het op vele plekken in het land tot demonstraties. Op zondag kwamen die tot felle confrontaties met de politie. De regering beschuldigt voetbalhooligans ervan aanstichters van de rellen te zijn. Volgens ASIR zijn voetbalfans inderdaad de demonstraties gaan steunen, zoals bleek uit een hele trein vol supporters van Universitatea Craiova die door de ME leegehaald werd op weg naar Boekarest. Een woordvoerder van fans van Dinamo Bukarest heeft verklaard dat de fans zich aan de kant van de demonstranten stellen omdat ze “evenzeer door de wet getroffen worden, en recht op vrijheid van meningsuiting hebben”. Ook studenten zouden zich bij de demonstraties gevoegd hebben, die in december een bezetting van de universiteit waren begonnen omdat hun toelage gekort was. Maar de protesten zouden vooral gedragen worden door ouderen en gepensioneerden.

Onder de slachtoffers van het politieoptreden zou een man zijn die een been verloren heeft, toen demonstranten en voorbijgangers willekeurig door het prikeldraad gejaagd werden.