Ga naar de inhoud

Flinke winstderving Ahold Delhaize door staking in VS

Van 11 tot 22 april werd gestaakt in meer dan de helft van de Amerikaanse Stop & Shop-winkels, eigendom van Ahold Delhaize. Reden: vastgelopen cao-onderhandelingen. De ruim 30.000 stakers hielden voet bij stuk en wonnen uiteindelijk, met een voorlopige, nieuwe cao-tekst als resultaat. De staking levert Ahold Delhaize een omzetverlies op van 200 miljoen dollar en daarnaast nog kosten voor het navolgen van de nieuwe cao. De bedrijfsleiding zag zich hierdoor gedwongen de winstverwachting over 2019 te verlagen. De waarde van het bedrijf daalde deze week daardoor met 3,2%.

3 min leestijd
UFCW Local 328

(door Matt Hermers, oorspronkelijk verschenen op supermacht.nl)

Op 11 april steunden ruim dertigduizend werknemers van de supermarktketen Stop & Shop in het uiterste noordoosten van de VS een stakingsoproep van de United Food & Commercial Workers (UFCW, onderdeel van de AFL-CIO). Leden van 5 lokale vakbondsafdelingen deden mee door hun werkplekken te verlaten en vóór de winkels picketlines te vormen met protestborden en spandoeken.

Grootste winkelstaking VS van laatste 16 jaar

De staking vond plaats in de staten Massachusetts, Rhode Island en Connecticut en had effect op 246 van de in totaal 415 Stop & Shopwinkels. Het werd de grootste staking van winkelpersoneel in de VS van de afgelopen 16 jaar.

Eisen van de stakers

Met de staking werd eigenaar Ahold Delhaize onder druk gezet nadat de cao-onderhandelingen tussen de UFCW en Stop & Shop waren vastgelopen. De stakers eisen betaalbare gezondheidszorg, een goed inkomen en de mogelijkheid om waardig met pensioen te gaan, ook voor nieuwe personeelsleden.

De retailer zou zijn voorstellen voor forse kortingen op loon en toeslagen (zorg en zondagen) van tafel moeten halen en evenals het plan om kassapersoneel te vervangen door nóg meer zelfbedieningskassa´s. Volgens de bond maakt Ahold Delhaize voldoende winst om dat te kunnen betalen. De winst over 2018 was ruim 2 miljard dollar en in 2017 kreeg het concern een belastingvoordeel van 225 miljoen dollar.

Rustig stakingsverloop

Tijdens de staking kregen de bedrijfsleiders de opdracht de winkels open te houden en de klanten te verwijzen naar de zelfbedieningskassa´s. Onderwijl hinderden de stakers de winkelklanten niet om hun inkopen te doen; echter de schappen raakten steeds leger omdat ze niet werden aangevuld.

Politiek forum

De staking werd ondersteund door solidaire klanten en werkers van andere bedrijven. Daarnaast betuigden enkele politici van de Demokratische Partij hun steun aan de stakers. Ze zochten zo ook een podium om de politiek van Trump aan te klagen en om de kandidatuur van Joe Biden en Elizabeth Warren voor het komende persidentschap in te leiden.

Interventie zonder resultaat

De leiding van Stop & Shop zei teleurgesteld te zijn dat er werd gestaakt omdat het aanbod van de winkelketen al een loonsverhoging, zorgpakket en pensioenpakket zou hebben omvat dat ¨beter is dan andere ketens bieden¨. Stop & Shop riep in eerste instantie de hulp in van Federale bemiddelaars om de vakbond weer aan tafel te krijgen, maar dat mocht niet baten.

Nieuwe cao

De staking ging door totdat Stop & Shop door de knieën ging en akkoord ging met een beter cao-voorstel.

Meer lezen:
– ¨Stop & Shop,¨”Wikipedia, 21 april 2019.
– ¨List of U.S. states,¨ Simpel Wikipedia, 24 april 2019.
– ¨Interview with a UFCW Member – Stop and Shop Poised to Strike in New England,¨ Boston Socialist Alternative, 28 maart 2019.
Samenvatting van de voorlopige cao-tekst.
Pagina van Ahold Delhaize over diens Jaarlijkse Aandeelhoudersvergadering 2019.

Bronnen:
– ¨Stop & Shop supermarket workers in 3 states go on strike,¨ 11 april 2019.
– ¨´Keep It Going!´ Joe Biden Rallies Striking Stop & Shop Workers In Dorchester,¨ Boston CBS Local, 18 april 2019.
– ¨Stop & Shop’s management and local unions agree to tentative terms; Ahold Delhaize gives update on guidance following strike,¨ Ahold Delhaize, 23 april 2019.
– ¨Amerikaanse staking knaagt aan winst Ahold Delhaize,¨ De Tijd, 23 april 2019.