Ga naar de inhoud

Film en info ma. 13 juli: Griekenland: Geen slaven meer

Op 13 juli wordt in de Utrechtse Boekhandel de Rooie Rat (Oudegracht 65) de film let’s not live like slaves vertoond. Aansluitend is er informatie over de rol die Nederland speelt als paradijs voor multinationals die geen belasting willen betalen in Griekenland.

2 min leestijd

De oorspronkelijk Franstalige film (van Yannis Youlountas uit 2013) laat zien hoe een groot deel van de Griekse bevolking zich heeft verzet tegen de heftige ontmanteling van hun land nadat de Eurocrisis toesloeg en de Trojka van EU en IMF  het er voor het zeggen kreeg.

Maar de poëtische en ontroerende film gaat vooral in op de vele zelfgeorganiseerde initiatieven die ontstaan zijn, variërend van gratis ziekenhuizen tot een fabriek die bezet en in zelfbeheer bedreven wordt en een alternatief radiostation. Het wemelt in Griekenland van de radicale alternatieve projecten. De mensen die daarin onder zware omstandigheden en vaak grote armoede actief zijn hebben allen gemeenschappelijk dat ze besloten hebben niet langer op de knieën te gaan voor een binnenlandse of buitenlandse machthebber.

De film eindigt met beelden uit Halkidiki, waar een deel van de bevolking zich fel verzet tegen de activiteiten van een Canadees goudmijnbedrijf, Eldorado Gold genaamd. Het bedrijf beoogt een deel van het natuurgebied in Halkidiki letterlijk met de grond gelijk te maken om er goud en andere delfstoffen uit te halen. De Amsterdamse onderzoeksorganisatie SOMO heeft onthuld dat het bedrijf Nederland gebruikt om met behulp van een brievenbusvestiging belasting te ‘ontwijken’ die ze in Griekenland zouden moeten betalen. Een van de medewerkers van SOMO vertelt daar meer over.

Boekhandel Rooie Rat.

Feesboek Event 13 juli

Website van de film