Ga naar de inhoud

Felle protesten in Peru tegen mijnbouw

Het protest haalde de Nederlandse media alleen omdat er een bus met toeristen, waaronder Nederlandse gezinnen, door vast kwam te zitten. Maar de regio waar dit conflict speelt is al jaren zeer onrustig. Lokale bewoners pikken niet dat hun leefomgeving wordt vernield voor een kopermijn van een multinational.

5 min leestijd

(Diversen, foto : Diario Correo via People’s Dispatch)

Nu.nl over de bus-met-Nederlanders.

Het bedrijf waar het om gaat is het Mexicaanse mijnbouwconcern Southern Copper Corporation (SCC), beursgenoteerd aan de beurs van New York, en de mijn heet de Tía María Mijn

De website People’s Dispatch over het conflict:

Protesten in Peru tegen mijnbouwproject Tía María gaat tweede week in.

De inwoners van het gebied zijn bezorgd over de ernstige gevolgen van de mijnbouwactiviteiten voor het milieu en de landbouw.

Sinds 15 juli hebben duizenden boeren en inwoners van de Tambodallei, in de gemeente Cocachacra, de provincie Islay, Arequipa, Peru, zich gemobiliseerd tegen het besluit van de rechtse regering van president Martín Vizcarra om het Mexicaanse mijnbouwbedrijf Southern Copper Corporation (SCC) toestemming te geven om te beginnen met de bouw van het lang tegegehouden mijnbouwproject Tía María.

Op 8 juli heeft het Ministerie van Energie en Mijnen een bouwvergunning aan de SCC verleend, ondanks de sterke weerstand van milieuactivisten en bewoners. De demonstranten eisen dat de regering de verleende vergunning intrekt, gezien de negatieve gevolgen die de mijnbouwactiviteiten zullen hebben voor het milieu en de landbouw.

De gouverneur van Arequipa, Elmer Cáceres, eiste op 16 juli dat de president binnen 72 uur de aan de VCA verleende vergunning zou intrekken, anders zou er geen dialoog zijn om de sociale vergunning te verkrijgen die het bedrijf nodig heeft om het project uit te voeren. Cáceres betoogde dat de regering de vergunning haastig heeft verleend zonder rekening te houden met de zorgen van de gemeenschap. Dezelfde dag weigerde president Vizcarra de vergunning in te trekken.

(…)

Op 18 juli verzekerde Vizcarra, in een poging om de controverse en verontwaardiging die door het besluit van zijn regering werd veroorzaakt, op te lossen, dat het project niet zou worden voortgezet totdat het bedrijf met de burgers bijeen zou komen en hun zorgen zouden toelichten.

De gemeenschap begon een staking op 15 juli in de gemeente Cocachacra met een indrukwekkende mobilisatie. Honderden boeren gingen de straat op en demonstreerden op de Plaza San Francisco, gelegen in het centrum van de gemeente. Ze blokkeerden ook de Pan-American Highway en marcheerden langs de weg met groene vlaggen met opschrift “Agro ja, mijnbouw nee”. De mobilisatie kreeg de steun van verschillende maatschappelijke organisaties en politieke leiders van de Frente Amplio, een politieke coalitie van linkse partijen en bewegingen in Peru.

Door de staking zijn scholen, markten en kleine bedrijven in Cocachacra de hele week gesloten gebleven, terwijl de transportdiensten bijna verlamd raakten.

De staking groeit. De vakbond van onderwijsmedewerkers in de regio Arequipa heeft haar solidariteit betuigd en allerlei onderwijsactiviteiten in de hele regio opgeschort. De vakbond van ambtenaren, de General Confederation of Peruvian Workers (CGTP), heeft ook een beroep gedaan op de 40 aangesloten vakbonden van bouwvakkers en civiel personeel om hun werkzaamheden neer te leggen en de boeren te steunen.

Wat is het mijnbouwproject Tía María?

Tía María is een grote open kopermijn in de provincie Islay, Peru. SCC beweert dat het gedurende 18 jaar 120.000 ton hoogwaardig koper per jaar zal produceren. Het mijnproject omvat een investering van 1,4 miljard USD.

De bouw van de mijn begon in 2003. In 2011 werd het project echter uitgesteld na een reeks protesten van de inwoners van de regio, die zich zorgen maakten over de gevolgen voor het milieu en de landbouw. Het verzet tegen het project begon opnieuw in 2015, toen de regering voorstelde om het project te heropenen. In beide momenten van verzet tegen het project veroorzaakte de onderdrukking van de betogers door de nationale veiligheidstroepen verschillende doden en gewonden.

De mijn ligt op 2 kilometer afstand van de Tambo Vallei, waar meer dan 24.000 mensen wonen die voornamelijk afhankelijk zijn van de landbouw. Door de nabijheid wordt minstens 1.300 hectare landbouwgrond bedreigd door het project. Het vrijkomen van chemische stoffen zoals cyanide en stikstof bij mijnbouwactiviteiten kan de lucht- en waterbronnen van de vallei vervuilen, waardoor gewassen kunnen worden verontreinigd, bossen kunnen worden vernietigd en de gezondheid van de bevolking en de natuur kan worden aangetast.

Deze maand vervalt de milieuvergunning van het bedrijf. Als de bouwvergunning niet was goedgekeurd, dan had het bedrijf een nieuwe vergunning moeten aanvragen. Sinds de regering van Vizcarra vorig jaar in functie is getreden, heeft die echter de uitvoering van het neoliberale extractieve en mensvijandige beleid bevorderd.

De inwoners van de Tambovallei hebben de steun van Cáceres, de gouverneur van Arequipa, en van de burgemeester van Islay Chino Rivera in hun afwijzing van het project. Op 15 juli stuurden Rivera en de boeren van de Tambovallei een brief aan de president waarin zij hun zorgen en weerstand jegens het mijnbouwproject kenbaar maakten.

Gezien de geschiedenis van SCC met betrekking tot de mijnbouwactiviteiten in het land, vertrouwen de inwoners en de gemeentelijke en departementale autoriteiten er niet op dat het bedrijf de mijnbouwactiviteiten zal uitvoeren met zorg voor het milieu en de middelen van bestaan van de bevolking. Volgens verschillende mijnbouwobservatoria heeft het bedrijf een geschiedenis van het schenden van procedures en normen voor milieuveiligheid.

Aanvullingen globalinfo:

Zie ook: Telesur: Peru: Protests Against Mining Project Met With Police Violence

En het goede nieuws: Peru’s President Martin Vizcarra announced Wednesday night that the license required to initiate the Southern Copper mine project in the Tambo Valley in the nation’s southern region of Arequipa, was sent back for review as a result of the popular pressure and recent riots against the project.