Ga naar de inhoud

Extreemrechtse Europese Trump-fans met moeite bijeen in Brussel

De conferentie ‘NatCon24′ beoogt alles wat er aan partijpolitiek extreemrechts in Europa bestaat bij elkaar te brengen, als voorbereiding voor de Europese verkiezingen. Antifascisten protesteren ertegen en ze hebben moeite gehad om een locatie te vinden, maar vergaderen nu in het Claridge Hotel in Sint Joost.

2 min leestijd

Onder de sprekers één Nederlander, de Europarlementariër Rob Roos (Ex FVD, daarna ‘tot 2023’ (?) JA21, en atoomenergielobbyist)

De eerder opgevoerde zeer blonde antifeministe en born again katholiek Eva Vlaardingerbroek (ook al ex FVD) lijkt weer van de lijst afgevoerd.

Verder grossiert de lijst deelnemers in onsmakelijke types, van Farage en Orban himself tot de rabiate racist Eric Zemmour, die de opening zou willen verrichten.

De conferentie geschiedt onder de hoede van de Edmund Burke Stichting, ‘Washington based’, maar had de nodige moeite om bijeen te komen. Als hoofdonderwerp geldt: het herstellen van de natiestaat. Antifascisten in Brussel hadden, zoals Euractiv bericht, zich tegen de bijeenkomst geweerd.

Vervolgens had de burgemeester de eerste plek waar de conferentie gehouden zou worden, Concert Noble, verboden omdat het daar onveilig zou zijn voor zo’n grote bijeenkomst. Het geschiedde na druk van antifascistische organisaties.

Vervolgens werden ze uit hun tweede onderkomen gegooid door de politie toen de zaaleigenaar bekend maakte ze niet te willen verwelkomen. Nu zijn ze dus afgezakt naar het Claridge Hotel, om de hoek van het Koninklijk Paleis en het Warandepark.

Antifascisten eisen nog steeds dat ze ook daar ontbonden worden. Een eerste journalist is er al door de extreemrechtse organisatoren uitgeknikkerd omdat hij ‘te woke’zou zijn.

Een spreker van de Belgische Antifascistische coördinatie heeft verklaard tevreden te zijn over de afgelasting van de eerdere plekken, maar op hun hoede te zijn voor nieuwe pogingen. Die is er nu dus in Sint Joost. “Het houden van zulke extreemrechtse conferenties helpt om de ideologie verder te laten ontwikkelen”.

Op 25 en 26 april staat er een volgende conferentie in Budapest op de agenda, waar onder andere Wilders op de gastenlijst staat. Die geschiedt onder hoede van Orban die wel voor zware repressie zal zorgen. Het ding is georganiseerd volgens het model van de CPAC-conferentie in de Verenigde Staten waar Trump bejubeld wordt. En in Roemenië proberen ze extreemrechts te paaien met een conferentie op 27/28 april onder de hysterische Trumpiaanse kreet ‘Make Europe Great Again’. Treurig, maar kennelijk levert het stemmen en geld op.

———–

Aanvulling: ook bij het Claridge lijkt de politie nu de bijeenkomst te hebben ontruimd.