Ga naar de inhoud

Evgeny Morozov (The Net Delusion) wo. 22 juni A-dam

Woensdag treedt Evgeny Morozov, schrijver van het geruchtmakende boek The Net Delusion op in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Hij voert daar een gesprek met Geert Lovink over ‘de donkere kant van het veelbejubelde fenomeen internet’. Verblind door het idee van internetvrijheid.

2 min leestijd
morozov_net-delusion

 

Zie website

Van die website:

 

‘Het onbegrensd en wereldwijd promoten van internetvrijheid is naïef en hypocriet.’ Volgens Evgeny Morozov – schrijver van The Net Delusion – laten met name Westerse overheden en NGO’s zich verblinden door het geloof dat het internet automatisch revoluties teweeg brengt. ‘Zij zien niet dat autoritaire regimes van hetzelfde internet gebruik maken om dissidenten op te sporen en kritische geluiden te smoren. Dit Westerse ‘cyberutopisme’ is ongeloofwaardig zolang de Westerse export van censuur-software naar repressieve landen voortduurt’, zegt Morozov tijdens zijn vele lezingen wereldwijd.

Op 22 juni komt Evgeny Morozov naar Amsterdam om ons bij te praten over deze donkere kant van het veelbejubelde fenomeen internet. Hij zal in Amsterdam in debat gaan met Geert Lovink, internetactivist en professor New Media aan de UvA.Verder zal Morozov het gesprek aangaan van NGO’s, internetactivisten, journalisten en studenten in de zaal.

The Net Delusion
Morozov, blogger, internetwetenschapper en publicist, is auteur van “The Net Delusion, the Dark Side of Internet Freedom”. In dit veelgeprezen boek haalt Morozov fel uit naar ‘cyber-utopisten’ die het internet als wondermiddel zien om democratie te verspreiden en gesloten regimes open te breken. Internet wordt niet alleen door democratisch gezinde dissidenten gebruikt, aldus Morozov, ook dictatoren en veiligheidsdiensten maken er gebruik van. Volgens Morozov is het werk van deze diensten is de afgelopen jaren door het internet zelfs makkelijker geworden. Zo werden bijvoorbeeld tijdens de protesten in Iran in 2009 dissidenten en hun netwerk via Facebook gevonden en hun activiteiten via Youtube en Twitter gevolgd.

Ophef
Internationaal leiden de publicaties van Morozov tot veel ophef en discussie. Morozov waarschuwt dat het huidige enthousiasme voor internetvrijheid in de Westerse wereld vooral gebaseerd is op “wishful thinking”. Ook plaatst hij vraagtekens bij de “social media revolutions” in Noord Afrika en het Midden-Oosten. Critici van Morozov stellen dat juist deze laatste revoluties tonen dat de rol van het internet in democratiseringsprocessen niet moet worden onderschat. Ook menen zij dat Westerse initiatieven op het gebied van internetvrijheid niet zo naïef zijn als Morozov doet geloven.

Kaarten: 5 euro aan de deur
Aanmelden via info@freepressunlimited.org
De opbrengst komt ten goede aan media projecten van Free Press Unlimited

————————-

Aanvulling

Recensie Net Delusion op boeklog

Recensie in The Guardian

T.L.F. is kritisch