Ga naar de inhoud

Even lachen: pimmelgate in Hamburg

Ok, de slag is inmiddels achter de rug, en eclatant gewonnen door de bestuurdershaters. Het is uiteindelijk zelfs officieel 3-2 voor de anti-autoritairen geworden. Maar waar gaat het over?

3 min leestijd

‘Pimmelgate’ is het trefwoord geworden voor een magistrale backlash die een van de regenten van Hamburg, als altijd een onderkoning van de sociaaldemocratische SPD, met de naam Andy Grote, over zichzelf afriep (*).

Hij liet, hij is senator in het Hamburgse kabinet, zoiets als minister in het kabinet van de stadstaat, de politie een brute inval doen bij iemand die hem op twitter uitgescholden had met de tweet „Du bist so 1 Pimmel“ (“wat ben je toch een eikel”). De tweet was al in mei uitgegaan, nadat Grote de mensen had lopen schofferen die zich buiten op straat in het uitgaanscentrum niet aan de coronaregels hielden. Je moet daarbij weten dat Grote zelf een jaar eerder, bij de veel strengere eerste golf, betrapt was op het organiseren van een besloten vette party om zijn benoeming te vieren. Hij hoefde niet af te treden omdat hij zich soort van verontschuldigde.

Maar nu is meneer dus heiliger dan de paus en stuurt hij om zes uur des ochtends een overvalcommando af op het woonhuis van de twitteraar, waar ook vrouw en kleine kinderen wonen. Dat gebeurde in september, want Grote had aangifte gedaan wegens belediging…

pimmelspeigelToen het nieuws bekend raakte, was de verontwaardiging groot (**), maar reageerde men in Hamburg ook adequaat: de leus verscheen overal in het straatbeeld, op stikkers, posters, met leuzen et cetera. Toen bleek ook dat Andy Grote niet erg slim was, want in plaats van de bui over te laten waaien, stuurde hij de politie op pad om onwelgevallige stikkers van lantarenpalen te krabben. Zijn staatskannoneerboot liep echter definitief op de klippen toen de politie afgestuurd werd op het traditionele bord voor straatmededelingen op de gevel van het gekraakte autonome buurtcentrum Rote Flora in hartje Schanze-buurt. De muur heeft daar officieel de naam gekregen van de Sonderkommission Wand Und Farbe (de speciale politie-afdeling die op moet treden tegen onwelgevallige muuruitingen, en niet voor het eerst de straat op ging). Daar verscheen al snel een reuzeversie van de afgekrabde stikker met de bekende leus, die vervolgens midden in de nacht werd overgeschilderd door een politie-eenheid. Als de politie weer vertrok, verscheen de leus natuurlijk weer, en werd de stand bijgehouden. Het bord werd een heuse toeristenattractie en uiteindelijk besloot Grote himself dat zijn zwaarbewapende roedel mannen hun handen op dit gebied thuis moesten laten.

3-2 Nederlaag voor Grote en de politie, en de in Hamburg meest bekende paar woorden leven voort.

{youtube}1_3-64Dvb44{/youtube}

Zie ook https://twitter.com/hashtag/pimmelgate

(*) In Hamburg regeren de SPD en de Groenen, en handhaven daarmee de neoliberale rust en orde in de stad met de grootste haven van Duitsland. De voorganger van Grote, Olav Scholz, liet zijn trieste spierballen bijvoorbeeld zien tegen de G-20-demonstranten in 2017, die massaal van straat geslagen werden en deels jarenlang opgesloten. Hij zal nu vermoedelijk als dank het land gaan aanvoeren.

(**) Temeer daar er ook in Hamburg/Duitsland geen gebrek is aan werkelijke extreemrechtse en/of sexistische bedreigingen op internet, waar niet tegen wordt opgetreden. Dagblad Taz meldde dat er het hele afgelopen jaar in Hamurg slechts 7 andere huiszoekingen wegens belediging op internet werden uitgevoerd.