Ga naar de inhoud

EUxit: een goed idee

De laatste paar dagen zijn weer de inmiddels bekende dollemansrit aan het worden voor Grieken en iedereen die hun lot volgt. Wat ze ook doen, niets voldoet. Brussel en Frankfurt spelen de vermoorde onschuld en willen dat de Griekse regering de witte vlag hijst. Neoliberaal Europa moet immers ongeschonden doorvaren en een alternatieve koers mag geen succes boeken. Want dat zou de bevolking in andere delen van Europa maar op rare ideeën brengen dat een alternatief mogelijk is.

2 min leestijd

In dat spel van voortdurende overgave van de Grieken eisen, heeft de ECB uit laten lekken dat ze overwegen de geldkraan naar Griekse banken dicht te draaien. Dat veroorzaakt een bankrun in Griekenland. Ook is er een speciale Eurotop uitgeroepen voor komende maandag.

De Griekse minister van Financiën Varoufakis heeft afgelopen nacht zijn verhaal aan de Eurogroep online gezetgezet, zodat iedereen kan zien wat er werkelijk van de Griekse kant toegezegd wordt. Dat is een (waarschijnlijk vergeefse) poging om de aanhoudende propaganda te counteren dat ‘De Grieken’ niets meewerken aan een oplossing. In feite hebben ze al veel te veel toegegeven, zou je kunnen stellen.

Voor Nederlandse media (en politici) maakt het allemaal niet uit, die blijven het hysterische plaatje schetsen dat “De Grieken Nog Meer Geld Willen!” en dat het in een bodemloze put verdwijnt.

Wat ook volledig onderbelicht is gebeleven in Nederlandse media, is de uitkomst van een onderzoekscommissie van het Griekse parlement, die tot de onderbouwde conclusie komt dat een groot deel van de schulden ‘onrechtmatig’ is..

http://greekdebttruthcommission.org/wp/

http://cadtm.org/Executive-Summary-of-the-report

Komend weekend zijn er overal in Europa demonstraties en acties om solidariteit met Griekenland te betuigen. Onder andere in Nederland (zondag 21 juni, 14:00 Dam Amsterdam) (Brussel: 13:30 Centraal Station)

Mocht het maandagavond in Brussel tot een ‘Grexit’ komen, dan moeten we natuurlijk allemaal met de Grieken mee de EU uit. Want wie wil er nu deel uitmaken van een systeem – waar we sowieso nooit voor gestemd hebben, hoogstens tegen – dat maar een vaste koers kent richting neoliberale behartiging van ondernemerswensen en geen democratische besluiten toestaat als een meerderheid een andere koers wil?

Bovendien heeft de nieuwe Griekse regering een stuk beter begrepen welke economie wenselijk is voor Europa, en lokaal, dan de calvinistische zuurpruimen als Dijsselbloem en hun concurreer-de-buren-eruit-met-nog-lagere-lonen-beleid. In feite is er niets mis met het pensioenbeleid in Griekenland en zouden we dat in heel Europa (weer) in moeten voeren, en moet dat ook weer hardop gezegd worden. Ook zou het goed zijn om overal te stoppen met privatiseren van publieke diensten. In die zin zijn we inderdaad de komende dagen “Allen Grieken”.

Dus kom demonstreren komende zondag, (hier ook) en fuck koning Dijsselbloem en koningin Merkel!