Ga naar de inhoud

Eurotop Denemarken 13-14 december

De Eurotop komt er weer aan. 13 en 14 december in Kopenhagen

3 min leestijd
Placeholder image

Op 13 en 14 december wordt de Deense Eurotop gehouden in Kopenhagen. Een overzicht met websites voor bronnen werd eerder op globalinfo geplaatst:
en wel hier

De Eurotop zelf vindt plaats in het Bellacenteret, op een steenworp afstand van het internationale vliegveld. De fotos tonen een tamelijk triest conferentieoord, omringd door sloten en rollen prikkeldraad. Kaartje en fotos van het conferentie-centrum zijn hier te vinden

Tegenstanders van het Neoliberale Europa van de Zakenmannen hebben zich in verschillende koepels georganiseerd, en organiseren verschillende – deels overlappende initiatieven.

Vrijdag 13 december staat gepland als actiedag van de kant van de radikalere demonstranten (zie bijvoorbeeld) met de oproep tot massdisobedience in the area where the summit is held. Informatiebijeenkomsten worden op donderdag 12 (21.00) en vrijdag 13 (08.00 en 13.00 uur) gehouden in Christiania.
Later op dezelfde dag is door het brede verbond Towards a different Europe een demonstratie tegen rassime en Fort Europa georganiseerd (17.00 uur Enghave Plads)

Op zaterdag 14 december staat er een grote demonstratie op het programma, met als centrale leus: Onze wereld is Niet te Koop, Mensen boven Winst. Deze vertrekt om 11.00 uur van Christiansborg Slotsplads. De demonstratie is een initiatief van de brede koepel Voor Een Ander Europa.
Omstreden is het besluit van de organisatoren om zich niet alleen te beperken tot strikte geweldloosheid, maar ook met de politie afspraken te maken over een eigen ordedienst die belooft op te treden tegen iedereen die bijvoorbeeld met bedekt gezicht aan de demonstratie deel zou willen nemen. In ruil, beweren de organisatoren, zouden er vergaande afspraken met de politie gemaakt zijn over terughoudend optreden van die laatsten. (zie newsletter # 3, onder het kopje Non-violence Agreement).

Radicaler groepen hebben opgeroepen tot Anti-Imperialist Resistance en daartoe het vrouwenhuis gereserveerd (Gotherskade 37)

Op 15 december is er nog een conferentie over privatisering (10.00 18.00, School of Architecture, Holmen Kopenhagen) van Naar een Ander Europa

Zie voor allerlei andere bijeenkomsten en feesten: deze website
De mooiste website is ongetwijfeld deze

Er zal een onafhankelijk perscentrum ingericht worden op Norre Alle 7 (zie website onder de hoede van de onvolprezen TV-stop.

Voor zover bekend is er geen gezamenlijk vervoer vanuit Nederland naar Kopenhagen georganiseerd. In Duitsland is dat wel anders, zoals te lezen valt op de de Duitse website
Wel gaan velen op eigen initiatief of met openbaar vervoer vanuit Nederland naar Kopenhagen. Denemarken heeft al aangegeven de landsgrenzen derhalve weer in ere te zullen herstellen. Informatie daarover is ook te lezen op bovengenoemde website.

En voor alle vragen die er dan nog over zijn: http://www.disobedience.dk

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees Stad.)