Europese Commissie mag haar zaakjes voor het publiek geheim houden
Access Info Europe is een in Madrid gevestigde mensenrechtenorganisatie. Met een ploeg van experten legt de ngo zich toe op het recht op informatie, de toegang van het publiek tot overheidsdocumenten, in het bijzonder in het kader van de Europese Unie.
(Oorspronkelijk verschenen op Ander Europa)
In maart 2016 vroeg Access Info aan de Europese Commissie (EC) toegang tot de juridische documentatie die geproduceerd was rond de “EU-Turkije deal”. Met deze deal konden o.a. Syrische vluchtelingen vanuit Griekenland teruggestuurd worden naar Turkije, in ruil zou de EU een aantal Syriërs uit Turkije overnemen en werden Ankara enkele miljarden euro’s toegeschoven . Het akkoord werd bekritiseerd door mensenrechtenorganisaties, onder andere de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) en de Raad van Europa.
De Europese Commissie weigerde inzicht in de gevraagde documenten, omwille van de “bescherming van het juridisch advies, het beslissingsproces en de internationale betrekkingen”.
Daarop bracht Access Info de zaak voor het Europees Hof van Justitie.
Het Europees Gerecht heeft nu geoordeeld dat de Europese Commissie inderdaad het recht heeft om het publiek de toegang tot deze documenten te ontzeggen, aldus een mededeling van de ngo.
Zou men zich toch niet best wat zorgen beginnen te maken om een Europees machtscentrum dat door mensenrechtenorganisaties met de vinger gewezen wordt en zijn achterkamerdeals met twijfelachtige argumenten voor de burgers geheim houdt? (hm)