Ga naar de inhoud

Europese Commissie leunt zwaar op Pharma-lobby

Europese Commissie leunt op Pharma-lobby en Gates Foundation om standpunt over TRIPS-ontheffing te bepalen

6 min leestijd

(Bron: Persbericht CEO, vertaling globalinfo.nl, die wel meer donateurs wil)

(Brussel, 7 mei 2021) Gedurende meer dan een jaar van de COVID-19 pandemie heeft de Europese Commissie voornamelijk vergaderingen gehouden met vertegenwoordigers van Big Pharma of de Bill and Melinda Gates Foundation (*1) en aanverwante organisaties zoals “Global Citizen”. De Commissie heeft bijna uitsluitend geluisterd naar deze echokamer die aandringt op de bescherming van Big Pharma patentrechten, ondanks de manier waarop zij de wereldwijde apartheid van vaccins verergeren.

Sinds maart 2020 hebben lobbyisten van Big Pharma 44 keer een ontmoeting gehad met commissarissen – farmaceutische verenigingen 117 keer en Gates-gerelateerde organisaties 41 keer – terwijl kritische NGO’s zoals Artsen zonder Grenzen (AZG), Global Health Advocates (GHA), producenten van generieke geneesmiddelen en anderen geheel of grotendeels de toegang werd ontzegd.

Corporate Europe Observatory (CEO) onthult vandaag onderzoek waaruit blijkt dat de uitvoerende macht van de EU in een echokamer heeft geleefd bij het bespreken van kwesties van leven en dood, zoals de TRIPS-vrijstelling van octrooien op COVID-19 vaccins en geneesmiddelen (*2).

Na de aankondiging van de regering-Biden dat zij zich niet langer zal verzetten tegen een vrijstelling van de TRIPS-overeenkomst, reageerde EG-voorzitter Ursula von der Leyen met de tweet dat de EU “bereid is te beoordelen hoe het voorstel van de VS kan helpen de productie op te voeren”; en sindsdien hebben ook Europese landen soortgelijke aankondigingen gedaan, nadat zij 7 maanden lang het vrijstellingsvoorstel bij de WTO hadden geblokkeerd. Hoewel dit een belangrijke stap weg is van de regelrechte weigering om de zaak in overweging te nemen, wijzen de verklaringen die de EU tot dusver heeft afgelegd er niet op dat de zaak snel zal worden opgelost (*3).

De grootste farmaceutische bedrijven zijn felle tegenstanders van het delen van technologie over COVID-vaccins en -geneesmiddelen. Zij zijn met name fel gekant tegen een voorstel om de intellectuele-eigendomsrechten op vaccins en geneesmiddelen tijdelijk op te schorten voor de duur van de pandemie, zoals India en Zuid-Afrika bij de Wereldhandelsorganisatie hebben voorgesteld. En na lobbyvergaderingen heeft de Europese Commissie consequent ingestemd met de wensen van de farmaceutische industrie, ondanks de verergerende pandemie in het zuiden van de wereld en de aanhoudende schaarste van vaccins (*4).

Europese Commissie-voorzitter Von der Leyen en haar kabinet hebben niet minder dan 9 keer een ontmoeting gehad met de organisatie Global Citizen; een in de VS gevestigde en door Gates gefinancierde NGO. Deze organisatie heeft op 8 mei een “Vax Live”-concert georganiseerd met politici als Von der Leyen, beroemdheden als Prins Harry en artiesten als Jennifer Lopez (*5), dat zich richt op liefdadigheid op het gebied van vaccins op basis van een mislukt model van giften van Big Pharma, in plaats van op de vaccinrechtvaardigheid van een uitgebreide productie via ontheffing van octrooien.

De Commissie heeft een op liefdadigheid gebaseerde aanpak verdedigd via door Gates gefinancierde organisaties zoals Gavi en CEPI en heeft met hen respectievelijk 7 en 5 ontmoetingen gehad (*6). Zij staan gedeeltelijk achter het internationale COVAX-initiatief en ontvangen Europese steun, zowel financieel als politiek.

Hoewel zij zich ten doel hebben gesteld de hele wereld van COVID-19 geneesmiddelen en -vaccins te voorzien, zullen zij in het beste geval 20% van het Zuiden van de wereld bereiken. Landen met een laag inkomen hebben tot dusver wereldwijd slechts 0,3% van de vaccins ontvangen. CEPI noch Gavi staan open voor een discussie over het openstellen van intellectuele eigendomsrechten. COVAX is een publiek-privaat partnerschap dat Big Pharma veel ruimte laat om de besluitvorming te beïnvloeden (*7).

Kenneth Haar, onderzoeker bij Corporate Europe Observatory (CEO) zei:

“Het is goed nieuws dat zowel de Biden-regering, de Europese Commissie en meer en meer EU-regeringen hebben aangekondigd dat ze willen praten over een ‘TRIPS waiver’ voorstel van afgelopen oktober (opschorten van het trips-verdrag bij de WTO over eigendomsrechten, vert.). Maar ze hebben 7 maanden verloren; in oktober verloren 1 miljoen mensen het leven door COVID-19, nu zitten we op 3 miljoen slachtoffers en de teller loopt verder.”

“We moeten de verzoenende signalen van de Commissie van vandaag met een korreltje zout nemen.

Het is duidelijk dat zij dit signaal niet zouden hebben gegeven zonder de stap van Biden. Uit ons onderzoek naar de vergaderingen van de commissarissen blijkt dat zij elke discussie met critici van het monopolie dat zij hebben helpen opbouwen, uit de weg gaan. Meer dan een jaar lang hebben zij zich omringd met big pharma en haar aanhangers.”

“Er is nog een lange weg te gaan voordat de EU een fatsoenlijk standpunt inneemt. De EU heeft een lange geschiedenis van intimidatie van andere landen om verreikende farmaceutische monopolies veilig te stellen, en er is zeker niets in de manier waarop de Commissie tijdens de pandemie de Intellectuele Eigendomsrechten heeft aangepakt dat wijst op een verandering van hart. Integendeel zelfs.”

“We kunnen niet toestaan dat een paar bedrijven de mondiale volksgezondheid in de weg staan. Zoals een Amerikaanse Congreslid deze week zei: als we in oorlog zijn met een virus, kunnen de farmaceutische bedrijven ‘oorlogsprofiteurs’ worden genoemd, die miljarden winst maken en weigeren levensreddende technologie te delen, zelfs in een ongekende wereldwijde gezondheidscrisis.”

(einde)

Zie de nieuwe publicatie ‘The Commission’s pharma echo chamberhier.

Noten (niet vertaald):

(*1). Strong regimes on intellectual property rights has always been a hallmark of the software billionaire. In an interview he gave in late April 2021 to Sky News he said there is ‘no factory lying idle’ that could be put to work on vaccine or medicines manufacturing. Intellectual property does not stand in the way; To many others, including 170 former heads of state and Nobel Laureates, and more than 100 member states in the World Trade Organization, that is a false claim, – one directly contradicted by the head of the WHO – and a dangerous one at that. According to a press release from the Foundation, Gates now supports “a narrow waiver” to be negotiated at the WTO.

(*2). See: https://docs.wto.org/dol2fe/Pages/SS/directdoc.aspx?filename=q:/IP/C/W669.pdf&Open=True

(*3). President of the European Commission Ursula von der Leyen stated solemnly at a WHO press conference in April 2020: “We need to develop a vaccine. We need to produce it and to deploy it to every single corner of the world. And make it available at affordable prices. This vaccine will be our universal, common good.” Today we know, given the EU’s political position, that this was purely rhetorical.

(*4). CEO published EFPIA lobby documents showing this: Big pharma lobby’s self-serving claims block global access to vaccines.

(*5).See: Vax Live – globalcitizen.org

And: “Global Citizen has been a leading force in bringing together civil society and the private sector. We need citizens of the world to mobilise again. We need out of the box thinking and using all means available,” said Ursula von der Leyen, President, European Commission. “This is why I’m proud to support, as President of the European Commission, the new Global Citizen campaign, called ‘Recovery Plan for the World.” Global Citizen Launches A ‘Recovery Plan For The World’ – A Campaign To End COVID-19 For All And Kickstart A Global Recovery 

(*6). WHO donors seek a new tech transfer hub under ACT-A, C-TAP sidelined – Geneva Health Files

(*7). See: Plenty of space for Big Pharma