Ga naar de inhoud

EU-Commmissaris voor Handel Hogan struikelt over ‘Golfgate’

De Ierse vertegenwoordiger in de Europese Commissie, Phil Hogan, EU-commissaris voor Handel is afgetreden na aanhoudende commotie over zijn aanwezigheid op een diner van de golfclub van het Ierse Parlement, de Oireachtas Golf Society. Deze bijeenkomst en zijn gedrag erna was in strijd met alle corona-verordeningen in Ierland.

2 min leestijd

(Bron: EU Observer 27 augustus foto: Chris Marchal Europese Commissie)

De bijeenkomst, en de aanwezigheid van Hogan daarbij, werd beschreven in de lokale dagblad Irish Examiner op 20 augustus. Niet alleen Hogan waren er, maar ook andere notabelen, waaronder de minister (landbouw) in de Ierse regering Dara Calleary, die inmiddels ook is afgetreden.

Zie wikipedia over het schandaal.

Hogan probeerde zich nog met wat smoezen uit het schandaal te glippen, maar nam op 26 augustus zijn hoed toen ook de Ierse regering bevestigde dat hij met zijn deelname de Ierse corona-regels had overtreden. Publiek in Ierland, dat op straf van forse boetes wel gedwongen wordt om zich aan de regels te houden, was in toenemende mate woedend geworden.

Doorslaggevend voor Hogan’s vertrek was ook dat hij voortdurend had gelogen over zijn reisbewegingen, onder andere in een officieel rapport aan EU-voorzitter Ursula von der Leyen. In dat rapport beweert Hogan dat hij na de golfclub-bijeenkomst (waar 80 mensen aan deelnamen) tien dagen in zelfquarantaine was gegaan. Maar getuigen in de Irish Times beweren dat hij in die periode gespot werd in een restaurant en een vakantiepark.

De Ierse premier Micheál verklaarde woensdag tegen journalisten dat Hogan “ de hele benadering van publieke gezondheid in Ierland ondermijnd had” (“undermined the whole approach to public health in Ireland” by flouting anti-coronavirus rules”). De drie partijen van de Ierse regeringscoalitie hadden ook al verklaard dat de EU-commissaris duidelijke overtredingen had gepleegd van de landelijke Covid-19-regels.

Hogan was ook omstreden vanwege zijn handelsbeleid, zoals zijn pogingen om Trump ter wille te zijn in het toelaten van genetisch gemodificeerde landbouwproducten op de Europese markt.

Als opvolger van Hogan, worden volgens het EU-nieuwsblog Euractiv genoemd: “Minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney, Mairead McGuinness, vice-president van het Europees Parlement, en Richard Bruton, een ervaring voormalige minister die geen plek kreeg in het huidige kabinet in juni, volgens Ierse kranten. Alle drie zijn lid van Hogans partij Fine Gael.”