Ga naar de inhoud

Ester Bejarano is overleden

Het tijdschrift AK maakte bekende dat de tot het laatst strijdbare antifasciste Esther Bejarano overleden is, en schreef een korte eerste nagedachtenis.

4 min leestijd

Door AK, vertaling globalinfo.nl (dol op donateurs) foto: “Alleen de zieken werden op 27 januari in Auschwitz bevrijd. Alle anderen werden op dodenmarsen of naar andere concentratiekampen gestuurd. Voor mij was 27 januari nog geen bevrijding, dat was pas in mei.” Foto: Stichting Rosa Luxemburg / YouTube

Esther Bejarano is vanochtend overleden. Esther Bejarano werd geboren in 1924 en overleefde als jonge vrouw de concentratiekampen Auschwitz-Birkenau en Ravensbrück. Na de bevrijding emigreerde zij naar het toenmalige Palestina en keerde in 1960 naar de Bondsrepubliek terug. Zij is ere-voorzitter van de Vereniging van Vervolgden door het Nazi-regime – Bond van Antifascisten (VVN-BDA), lid van het uitvoerend comité van het Internationaal Auschwitz Comité en oprichtster en voorzitster van het Auschwitz Comité in Duitsland.

Esther Bejarano was tot het einde toe ook actief als auteur en zangeres, de laatste jaren met de rapgroep Microphone Mafia. Zij zette zich onvermoeibaar in voor antifascisme en maakte actief deel uit van de huidige strijd tegen fascisme, racisme en antisemitisme. Zij heeft gesproken bij antifascistische betogingen en bij het NSU-tribunaal, en zij wist heel goed dat de opkomst van de AfD en de versterking van het nationalisme niets te maken hebben met bepaalde zorgen en angsten, maar neerkomen op het opnieuw voorbereiden van de weg naar het fascisme. Vandaag rouwen wij om het verlies van een onvervangbare antifascist en een bijzonder mens.

In ak deelde Esther Bejarano voor het laatst in januari 2020 haar herinneringen aan de bevrijding van Auschwitz en haar eigen bevrijding in mei 1945.

Ich Wollte Nur Frei Sein (Duits)

Zie ook het stuk over haar op de website van de rapgroep Microphone Mafia, hieronder ook vertaald (de tekst is uit 2018)

Het begon met een simpel telefoontje: “Hallo, dit is Kutlu van de Microphone Maffia” en het boze antwoord: “Waarom belt de Maffia mij, ik wil niets met de Maffia te maken hebben!

Op 08.03.2008 ontmoetten Esther Bejarano en Kutlu van de Microphone Mafia elkaar in Hamburg en deze ontmoeting was de eerste stap om dit leven samen te leven, te houden van: “AMA L VITA”.

Niemand, zeker Esther en Joram Bejarano en Kutlu en Rossi van Mic Mafia zelf niet, had gedacht dat van 6 liedjes, twee albums (2009 Per La Vita – 2013 La Vita Continua) en van een paar geplande concerten in de afgelopen 8 ½ jaar, op meer dan 600 concerten zouden uitlopen. Het project werd een kleine familie. Hier is, muzikaal, politiek maar bovenal menselijk, een eenheid ontstaan die het leven samen op waarde schat, beschermt en liefheeft. Deze liefde voor het leven en het streven naar een solidaire en respectvolle coëxistentie wordt door de vier overgebracht in hun muziek en vooral in hun interactie op en naast het podium. Alle muzikale, culturele en persoonlijke verschillen vormen de basis voor hun artistieke en menselijke rijkdom en vermenging.

Ze hebben deze rijkdom nu meer dan 600 keer over de hele wereld uitgeleefd, waaronder op Cuba, in Italië, Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Duitsland en ronden 8 ½ jaar touren af met hun jubileumtour die begint op 31-08-2018.

(Foto Ulf Stephan)micropesther

Op 01.09.2008 begon hun reis samen en 10 jaar later komt hun derde werk “Ama La Vita” uit. Een jubileumbox bestaande uit de albums “Per La Vita” en “La Vita Continua” uitgebreid met vier nieuw opgenomen nummers. Deze vier liedjes hebben een ondersteunende en bijzondere plaats in het leven van de vier protagonisten, vooral in het leven van Esther Bejarano, en laten eens te meer zien wat een gezworen verbond, gebaseerd op vertrouwen en begrip, Bejarano en Microphone Mafia zijn. Bovendien zal de box twee DVD’s bevatten met de films “Per La Vita” en de film van de Cuba-reis “Da wo der Himmel aufgeht”. Tenslotte komt er een CD met alle liedteksten, concertopnamen en diverse foto’s. Deze doos is een monument van de afgelopen tien jaar samen en tevens een stimulans om nog lang samen te werken!

“Dat Esther naar scholen gaat, discussieert, leest, zingt en danst, dat is haar late wraak op de nazi’s – het rest ons als Microphone Mafia te zeggen: het is ons een eer om deel te mogen uitmaken van haar wraak!” (Bejarano en de Microphone Maffia)

“Een stukje van de puzzel in het begrijpen van de geschiedenis”

“Een monument en eigenlijk veel te krachtig en belangrijk om in een paar korte woorden te vatten”

“Esther met haar jongens van Microphone Mafia gaven het slotconcert. Het concert zat stampvol – en de sfeer was geweldig. Wie niet op sommige momenten natte ogen kreeg, wie niet militant begon mee te zingen, moet ofwel een steen zijn……..”

“Een van de meest geweldige concerten waar ik ooit ben geweest.”