Ga naar de inhoud

Enfarinons les: lets flour them: laten we ze melen

Een mooi voorbeeld van het gebruik van etenswaren in de strijd tegen politici en hun beleid wordt momenteel in Frankrijk ontplooid. Voormalig premier (van de socialistische partij) Manuel Valls, die zich onlangs vrijmaakte om aan de verkiezingen deel te nemen, en voorafgaand daaraan verklaarde dat hij ‘geeneens socialist is’ maar die vooral verantwoordelijk wordt gehouden voor de vorig jaar fel bestreden arbeidswethervormingen, kreeg de inhoud van een zak meel naar het hoofd gegooid. Nu wordt er opgeroepen om hem overal waar hij verschijnt te ‘meelen’.

2 min leestijd

Vorige maand was het de ingeving van een persoon om Valls – voormalig minister van ME-granaten en kandidaat voor de rechterkant van links – een geweldige meeling te bezorgen onder het roepen van ‘49.3 dat vergeten we niet!’ (zie eerdere berichten over de strijd tegen dit hervormingspakket hier)

Volgens de website Paris Luttes is het weer eens wat anders, na de taarten tegen Bernard Henry Levy, en de eieren tegen Emmanuel Macron is het nu kennelijk tijd voor wolken meel.

Toen bekend werd dat Valls op 16 januari een optreden in Rennes zou gaan maken, werd daar meteen opgeroepen tot een meelfeest (Farine Party). Duizenden mensen hadden zich al op facebook gemeld om mee toe doen, tot het mediabedrijf de boel offline haalde. Het resultaat was dat Valls en de PS de bijeenkomst afzegden (met een smoes, en officieel hebben ze het uitgesteld).

Nu wordt overal waar hij op het programma staat opgeroepen om de pakken gemalen tarwe uit de kast te halen. Het fenomeen breidt zich nu ook uit naar andere politici. Emile Macron is al een keer doelwit geweest, en in Nantes verschijnen nu affiches tegen het Front National. het motto in dat geval (en dat geldt dan landelijk): ‘Farine pour Marine’. (Marine zit ondertussen in de Trump Tower, maar dat is weer een ander verhaal)

Aanvulling: BREAKING, THIS JUST IN…!

Bij een bezoekje aan Lamballe, Bretagne, kreeg Valls zojuist een welgemende draai om de oren (filmpje)