Ga naar de inhoud

Egypte: “Laat je niet door het leger van de wijs brengen,” leider onafhankelijke vakbeweging spreekt zich uit

Fatma Ramadan, lid van het uitvoereind comité van de Egyptische Federatie van Onafhankelijke Vakbonden, doet een hartstochtelijk appel op de Egyptische arbeiders om de staatsgreep van het leger niet te steunen. “Laat je niet gek maken door een religieuze dictatuur te vervangen met een militaire dictatuur.”

5 min leestijd

 

(Arabisch origineel hier, Engelse vertaling door MENA solidarity network Nederlandse vertaling globalinfo.nl)

 

Al-Sisis’s “toestemming” is een dodelijk gif

Mijn kameraden, de arbeiders van Egypte leveren strijd om hun rechten en voor een beter Egypte. Egypte’s arbeiders dromen van vrijheid en sociale rechtvaardigheid, ze dromen van werk in tijden dat de dieven die zakenmannen genaamd worden, fabrieken sluiten om miljoenen in hun zakken te kunnen steken. Egypte’s arbeiders dromen van eerlijke lonen, terwijl ze bestuurd worden door regeringen die alleen maar belangstelling hebben voor het bevorderen van investeringen die ten koste gaan van de arbeiders en hun rechten, zelfs soms hun levens. Egypte’s arbeiders dromen van een beter leven voor hun kinderen. Ze dromen van medicijnen als ze ziek zijn, maar ze vinden die niet. Ze dromen van vier muren die hen zouden kunnen beschermen.

 

Al voor de 25e januari hebben jullie je rechten opgeëist, en stakingen en demonstraties gehouden voor dezelfde onbeantwoorde eisen, ook nadat Mubarak verdreven werd. Zowel de Moslim Broederschap als de militairen hebben zich een slag in de rondte onderhandeld zonder ooit aandacht te hebben voor jullie eisen en rechten. Het enige dat ze interesseert is hoe de vuurtjes gedoofd kunnen worden die jullie op hebben doen laaien met jullie strijd in tijden van duisternis, ookal brandden die vuurtjes allemaal geïsoleerd van elkaar.

Hebben de militairen niet met dwang een eind gemaakt aan jullie stakingen in Suez, Kaïro, Fayyoum en overal in Egypte? Hebben de militairen niet velen van jullie gearresteerd en voor militaire rechtbanken gevoerd, alleen omdat jullie gebruik maakten van je recht om te organiseren, staken, en vreedzaam te protesteren? Hebben ze niet koortsachtig gewerkt aan het criminaliseren van deze rechten door wetgeving in te voeren die alle Egyptenaren verbood om vreedzame protesten te organiseren, of stakingen of sit-ins?

 

Toen kwamen Mursi en de Moslim Broederschap, die in Mubarak’s voetsporen traden met ontslagen, arrestaties en het gewelddadig neerslaan van stakingen. Het was Mursi die politiehonden op arbeiders af liet sturen bij Titan Cement in Alexandrië, met gebruik van de minister van Binnenlandse Zaken en de zijnen. Dezelfde politie en legerofficieren die nu precies op de schouders gedragen worden, zijn moordenaars, moordenaars van eerlijke, jonge Egyptenaren. Zij vormen het wapen van de autoriteiten tegen ons allen – en dat zullen ze altijd blijven zolang de instituties niet gezuiverd zijn.

 

De leiders van de Moslim Broederschap bereiden op dagelijkse schaal misdaden voor tegen de Egyptische burgers, die onschuldige mensen het leven gekost heeft, terwijl leger en politie zich met bruut geweld en moord op hen richten. Maar laten we allemaal herinneren: wanneer komt het leger en de politie tussenbeide? Ze doen dat lang nadat de veldslagen begonnen zijn en als ze al bijna weer afgelopen zijn, als het bloed dus al gevloeid is. Vraag jezelf af waarom ze deze misdaden die door de Moslim Broederschap gepleegd worden tegen de Egyptische bevolking niet voorkomen voordat ze beginnen? Vraag jezelf af in wiens belang het is dat de gevechten en het bloedbad voortduren. Het is in het belang van zowel de leiding van de Moslim Broederschap als de militairen. Net als dat de armen kanonnenvoer zijn voor oorlogen tussen staten, zijn Egypte’s armen, arbeiders en boeren de brandstof voor interne oorlog en conflict. Is niet de onschuldige zoon van de portier vermoord in Mokattam, en ook in Giza?

 

Vandaag werden we gevraagd om de straat op te gaan en Al-Sisi’s bloedbad goed te keuren, en we zijn met alle drie de vakbondsfederaties gelijkgestemd: de Egyptian Trade Union Federation (ETUF), the Egyptian Democratic Labour Congress (EDLC), en the Egyptian Federation of Independent Trade Unions (EFITU) (waar ik lid ben van het uitvoerend comite) (*). Ik heb met leden van de EFITU gedebatteerd om ze te overtuigen geen verklaring uit te brengen om de leden op te roepen om vrijdag de straat op te gaan om te bevestigen dat het leger, de politie en de burgers een eenheid vormen, zoals in de verklaring gesteld wordt. Ik bevond me in een minderheid, en kreeg vier andere stemmen, tegen negen, waarna alle drie vakbonden de arbeiders opriepen om aan de protesten deel te nemen onder het mom van het bestrijden van terrorisme.

 

We zien nu dus dat we uit de braadpan in het vuur springen. De Moslim Broederschap heeft misdaden begaan en moet daarvoor verantwoordelijk gesteld worden en vervolgd worden. Maar laat je niet gek maken door een religieuze dictatuur te vervangen met een militaire dictatuur.

 

Arbeiders in Egypte, wees waakzaam want jullie eisen zijn kristalhelder. Jullie willen werk voor jullie en jullie kinderen, je wilt een rechtvaardig loon, wetten die jullie beschermen tegen de wetten die de zakenmannen van Mubarak ontworpen hebben om hun belangen tegen jullie rechten te beschermen. Jullie willen een staat die een echt plan heeft voor ontwikkeling, het openen van nieuwe fabrieken om de groeiende arbeidskracht op te nemen. Jullie willen vrijheid, vrijheid op allerlei vlak, om te organiseren, vrijheid om te staken. Jullie willen een land waar je kunt leven als vrije burgers zonder marteling of moord. Jullie moeten uiteenzetten wat er tussen jullie en deze eisen staat. Laat je niet voor de gek houden en je naar strijdperken voeren die niet de jouwe zijn. Luister niet naar degenen die jullie vandaag en morgen vragen om te stoppen met het opeisen van deze rechten onder het mom van bestrijden van terrorisme.

 

Fatma Ramadan

Lid van het Uitvoerend Comité van de Egyptian Federation of Independent Trade Unions, Vrijdag 26 juli, 2013

(*) Uiteraard luiden de namen van de federaties in Egypte anders, voor het gemak is de Engelse vertaling overgenomen.

————–

Aanvulling globalinfo: Zie ook: Where do Workers Stand: Syndicates, unions divided over Morsi’s ouster

http://www.madamasr.com/content/and-where-do-workers-stand

En : Third Square protesters reject Morsi, Army

http://www.madamasr.com/content/third-square-protesters-reject-morsi-army