Ga naar de inhoud

Een half miljoen burgers in Spanje kunnen nu zelf de gemeentelijke uitgaves controleren

Meer dan een half miljoen mensen hebben nu toegang tot reële participatie in hun gemeente
De OCM’s: bewonersorganisaties om lokale overheden te controleren.

3 min leestijd

(Bron website auditoriaciudadana vertaling globalinfo.nl)

Na twee jaar werk bij het  Spaanse Burger Debt Audit Platform (PACD), zijn we op het punt beland dat ons gemeentelijke instrument kunnen overdragen aan de burgers: de Gemeentelijke Burger Observatoria (OCM’s is de Spaanse afkorting, tevens de afkorting van de Wereldhandelsorganisatie, WTO, vert.), een project dat ondoorzichtigheid bestrijdt, en deelname stimuleert aan de regering op z’n meest toegankelijk niveau: de gemeentes.Met als doel om ze toegankelijk te maken en en participatie van onderaf mogelijk te maken.

We lanceren het voorstel terwijl vijf observatoria al draaien die echte deelname mogelijk hebben gemaakt voor meer dan een half miljoen mensen in Burgos, Terrassa, Girona, Castelldefels en Moiá. En zij zullen niet de enigen zijn: er zijn groepen in verschillende gemeentes  waar ze kennis vergaren en de voorbereiding treffen voor de start van hun eigen websites voor hun buurtgenoten.

De OCM’s stellen een gemeentelijke Burger Audit (controle van de boeken, vert.), die controle van onderop mogelijk maakt: onze volksraadplegingen in een gemeente zijn een onderdeel van het auditproces, omdat ze laten  zien wat belangrijk voor ons is in onze stad. Een regeringsteam weet niet beter dan wij wat er nodig is in ons dorp of onze stad. Er zijn echter maar weinig gemeentes die instrumenten bieden voor echte deelname in lijn met de behoeften van de burgers.

We weten allemaal inmiddels dat onze gemeenten ondoorzichtig zijn; het is niet nodig om naar internationale vergelijkende gegevens te wijzen die dat bevestigen. Wij begrijpen niet waarom we minder informatie krijgen dan wat we doorgaans kunnen vinden op een eenvoudige kassabon. En we denken dat we moeten dit niet moeten accepteren: het is onze plicht ervoor te zorgen dat de gemeentelijke boekhouding openbaar worden gemaakt, en om dit te bereiken is publieke druk  effectief.

Wij willen iedereen aansporen om een eigen OCM te vormen of aan te prijzen; een open, georganiseerde ruimte in zelfbeheer die onderdeel kan worden van een netwerk met de andere om meer controle te krijgen over gemeentelijke uitgaven. Tot nu toe waren wij slechts voorzien van veelal ineffectieve instellingen zoals rechtbanken van rekeningen of ombudsmannen.

Het door ons ontwikkelde instrument heeft ook een internationale oriëntatie en is beschikbaar in verschillende talen, zodat elke stad in de wereld er gebruik van kan maken. We hebben een open source project ontwikkeld omdat we geloven in de cultuur van transparantie en de waarde van het delen van informatie.

Als we corruptie willen bestrijden, de overheidsbegrotingen willen beïnvloeden  en onze participatie verder willen laten gaan dan om de vier jaar stemmen… Is er een betere plek om te leren dan het lokale niveau? … En daarna, zullen we in staat zijn om het naar hoger niveau te tillen.

Verandering, onze toekomst, ligt net om de hoek.

Transparantie begint op de straat: bewegen!

Korte video intro over het instrument (met ondertiteling in het Engels, Frans, Italiaans, Grieks, Portugees en Duits):
{youtube}PsHmSvGBPks{/youtube}