Ga naar de inhoud

Ecotopia 2004 in Nederland

Al veertien jaar beroemd en berucht in heel Europa en deze zomer (van 9-23 augustus) voor het eerst in Nederland: ECOTOPIA!

2 min leestijd
Placeholder image

Zo’n 500 jongeren uit alle delen van Europa verblijven aanstaande zomer, van 9 tot en met 23 augustus in natuurgebied Gandelwaard, naast Slot Loevestein bij Zaltbommel. Twee weken lang zullen zij samenleven en samenwerken aan duurzaamheid.

Tijdens Ecotopia komen milieubewuste jongeren uit heel Europa bij elkaar om van elkaar te leren, acties te ondernemen, samen te werken en veel plezier te hebben. Het concept van Ecotopia is een duurzame samenleving in het klein die zo zelfvoorzienend mogelijk is, een samenleving dóór mensen vóór mensen. Dit betekent o.a.: dat iedereen kan meedoen met de besluitvorming, deelnemers vrijwillig mehelpen, afval gerecycled wordt, een vegetarische keuken en het gebruik van alternatieve energie.

Ecotopia heeft elk jaar een ander thema. Het hoofdthema van Ecotopia dit jaar is ‘Water en brood’. Duurzame landbouw, biologische en regionale productie en de gevolgen van internationaal handelsbeleid voor boeren in ontwikkelingslanden zijn voorbeelden van onderwerpen die dit Ecotopia centraal staan. Vorig jaar vond Ecotopia plaats in de Oekraine, en varieerden workshops voor en door deelnemers van yoga tot houtsnijden, van de dictatuur in Wit Rusland tot hoe maak je een documentaire. Elke jaar bestaat er de mogelijkheid voor bezoekers om zelf een workshop te
organiseren.

Het natuurgebied waar het festival plaats gaat vinden, de Gandelwaard, ligt tussen de Waal en de afgedamde Maas en is te bereiken met het openbaar vervoer door de pontvanuit Gorinchem te nemen. Het gebied is eigendom van staatsbosbeheer en het biedt naast schoonheid zowel natuur als cultuurhistorische waarde. Vanuit het kamp kun je slot Loevestein zien. (parkeergelegenheid voor auto’s is er niet, neem dus het openbaar vervoer).

Ecotopia wordt elk jaar onder begeleiding van EYFA ( European Youth For Action) georganiseerd door gastorganisaties in het land waar Ecotopia gehouden wordt.

In Nederland is het een samenwerking van verschillende organisaties op het gebied van natuur, milieu en ontwikkelingssamenwerking zoals: ASEED Europe, IVN-jong, JMA, LHUMP, VIA,

Ben je geïnteresseerd in duurzaamheid en heb je zin in het ontmoeten van interessante mensen, het volgen van workshops, het delen van nieuwe ideeën en het kamperen en zwemmen tussen twee rivieren in een van de mooiste gebieden natuurgebieden in Nederland, kom dan zeker naar Ecotopia 2004. Kijk voor meer
informatie op www.ecotopia.nl

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Eyfa.)